De Bobotează, tinerii curajoşi se vor arunca în Dunăre

Tradiția veche de mulți ani s-a păstrat și astăzi, la Zimnicea. De Bobotează, tinerii curajoși ai orașului se aruncă în apele înghețate ale Dunării, pentru a recupera crucea.

Şi nu este singura tradiţie. Botezul Cailor este un ritual făcut asupra animalelor de preoţi. Este urmat, de obicei, de o întrecere între cai. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte bogate. La baza obiceiului stă credinţa că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la muncă de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca stăpânul pe care-l slujeşte.

Tradiția creștină spune că aruncarea și recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. Iar întrecerea tinerilor în a scoate cât mai repede crucea din apă are ca temei faptul că Hristos a ieșit de „îndată” din apă, pentru că El nu avea păcate. Nu se aruncă o simplă cruce, ci una sfințită, care poartă în ea, tainic, puterea lui Hristos.

În noaptea de Bobotează fetele își visează ursitul, dacă își pun busuioc sub pernă și-și leagă pe inelar un fir roșu. Fetele care alunecă pe gheață și cad în ziua de Bobotează se vor mărita până la sfârșitul anului.

De Bobotează nu se spală rufe, nu se face curățenie și nu se dă nimic de împrumut. Aghiasma mare, adusă de Bobotează acasă, face minuni: poate vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea și crizele de nervi și curăță casa de duhurile rele.

Aghiasma mare se bea dimineața, pe stomacul gol, până pe 14 ianuarie.

Se crede că în această zi este bine să se mănânce piftie și grâu fiert și să se bea vin roșu, pentru a avea noroc.

C.D.