Până acum, pentru toate procesele pierdute la CEDO, în care petenţii solicitau şi daune materiale, numai Statul era bun de plată, adică noi, contribuabilii, care n-aveam nici o vină că un magistrat distrat, din exces de zel sau incompetenţă, a încălcat legislaţia europeană pentru apărarea drepturilor omului, care prevalează în faţa legislaţiei interne.
Zilele trecute, Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat un amendament care prevede că „Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Statul exercită dreptul de regres, în condiţiile legii”. Adică să ceară de la magistratul care a greşit să-i înapoieze suma pe care a plătit-o în locul lui.
Dacă va fi introdusă în Constituţia revizuită, această prevedere va dregreva bugetul de sume semnificative, care ar putea fi folosite chiar pentru nevoile Justiţiei, aflată în criză de personal, de spaţii şi de logistică.
38.540.369 de euro a plătit România în perioada 2005-2012 ca urmare a condamnărilor suferite la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Judecătorii europeni văd în România un stat în care se încalcă sistematic dreptul la un proces echitabil, la exprimare, la libertate, la viaţă privată, numai în primul semestru al anului trecut 10.000 de români adresându-se CEDO prin petiţii împotriva statului.
Să sperăm că această prevedere îi va îndemna la mai multă prudenţă şi jurisprudenţă pe magistraţi. Altfel, lefurile lor, uriaşe faţă de salariile de rând, se vor apropia de cele ale miilor de nedreptăţiţi.
C.R.