Dacă nu se reduce TVA-ul, sindicatele din Industria alimentară ies în stradă

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) din România ameninţă că iese în stradă dacă Guvernul nu va reuşi să convingă Fondul Monetar Internaţional de importanţa reducerii TVA la produsele alimentare.
„În condiţiile în care Guvernul României nu reuşeşte să convingă FMI de importanţa reducerii TVA la produsele alimentare, ne vom organiza, vom ieşi în stradă când FMI va negocia cu Guvernul României şi vom sta acolo ca să înţeleagă că România are nevoie de măsuri fiscale, de relaxare fiscală, pentru ca economia să se dezvolte. Nu vreau să sune a ameninţare, ci o spun din dorinţa ca această industrie alimentara să reziste”, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei, Dragoş Frumosu.
Adresându-se ministrului Agriculturii, Dragoş Frumosu a spus: „Vă rog, domnule ministru, ca dialogul social la nivelul industriei alimentare să fie adevărat, să-l facem pe subramuri, nu o mare adunare naţională, pentru că până acum nu a existat dialog social la nivelul industriei.”
Dragoş Frumosu a mai subliniat şi faptul că România a avut până acum numai obligaţia alinierii preţurilor la gaze şi energie, nu şi impuneri în privinţa salariilor şi reducerii preţurilor la alimente. „Până acum ni s-a spus să ne aliniem preţurile la gaze, la energie electrică şi la combustibili, dar nu îmi amintesc să fi impus cineva reducerea TVA la alimentele de baza sau alinierea salariilor în România vis-a-vis de celelalte preţuri care intră în costul tuturor produselor.”
Şi reprezentanţii patronatelor din panificaţie spun că vor declanşa grevă fiscală dacă TVA nu va fi redus de la 24% la 9% şi dacă statul nu-i va controla şi sancţiona pe producătorii care lucrează la negru.
Nu trebuie să fii laureat al Premiului Nobel pentru economie ca să înţelegi că producătorii din Industria alimentară au dreptate. Această ramură, dacă luăm în calcul şi băuturile alcoolice şi nealcoolice, are cea mai importantă pondere în economia naţională, aşa cum e structurată ea în prezent. Cifra de afaceri în Industria alimentară se ridică la 41 de miliarde de euro, iar la asta s-ar adăuga şi economia subterană, ajungându-se la 60-70 de miliarde de euro. Dar introducerea TVA la nivelul de 24% n-a făcut altceva decât să-i afecteze pe cei care lucrează cinstit şi să sporească economia subterană.
La ora actuală, TVA-ul de 24% este un jaf asupra întreprinderilor din industria alimentară, care lucrează cinstit. Pentru că preţurile materiilor prime, energiei şi combustibilului cresc, ceea ce face ca şi preţul produsului finit să devină mai mare. Creşte preţul, scade consumul şi, implicit, producţia, iar multe din fabricile care lucrează cinstit intră în faliment. Iar toate acestea fac ca încasările la bugetul de stat să fie mai mici.
E clar, în aceste condiţii, că mărimea TVA-ului a fost o măsură imbecilă, dar nici menţinerea actualului nivel nu este o dovadă de inteligenţă. Aşa că Guvernul Ponta ar trebui să-şi respecte promisiunile electorale, între care asigurarea unui cadru fiscal care să stimuleze schimbul de mărfuri, fără de care economia de piaţă este un concept fără conţinut.
Creşterea TVA la 24% a redus drastic puterea de cumpărare, aşa că micşorarea nivelului acesteia trebuie să fie principala ţintă a următoarei runde de negocieri cu FMI. Iar pentru a avea argumente în plus, Executivul ar trebui să elimine din strategia Fiscului „prezumţia de vinovăţie fiscală”, iar armatele de inspectori şi comisari să nu mai piardă timpul ca să găsească pete în soare la agenţii economici care lucrează la vedere, ci să coboare în canalele urât mirositoare ale economiei subterane. Aducerea la suprafaţă, adică la bugetul de stat, a măcar 10-15% din sumele care se vehiculează în afara ochilor organelor fiscale ar acoperi cu asupră de măsură deficitul produs de reducerea TVA.

Şt. B.