Dacă n-a mărit leafa poliţiştilor, Stroe le măreşte şpaga

Deşi discuţiile despre Codul rutier s-au mai domolit, ministrul Radu Stroe nu se lasă şi chiar dacă actul normativ nu va mai fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă de către Guvern, el speră ca noul Cod rutier să treacă de Parlament.
De ce o insista ministrul de Interne atâta pentru trecerea la aplicarea codului modificat care conţine o mulţime de aberaţii, numai Dumnezeu ştie. În nici un caz nu l-a apucat mila de cetăţean, pentru că ar fi propus altceva. Creşterea salariilor şi a pensiilor, ori a alocaţiilor pentru copii. De când e lumea, liberalii au luptat pentru taxe mai puţine şi mai mici. Ce fel de liberal e Stroe dacă propune amenzi de 96 milioane lei pentru încălcarea Codului rutier?
Până acum poliţiştii se văitau că n-au benzină să se deplaseze la locul faptei sau să urmărească hoţii, iar acum cei de la circulaţie aleargă de acolo până acolo cu 100 la oră, chiar şi unde limita de viteză e de 50 km/h şi te “iau” cu radarul din mers. Probabil că s-au plictisit să pândească prin boscheţi.
Am dorit să aflăm care e părerea alexăndrenilor în legătură cu această problemă şi am coborât în stradă pentru a auzi “vocea poporului”, mulţi dintre cei interpelaţi nerefuzând să-şi expună opiniile:
F.C. 57 ani. “Am 30 de ani de şoferie şi n-am nicio sancţiune, aşa că n-ar trebui să-mi fie frică de noul Cod. Dar trăim în Româniaşi nimeni nu poate să-mi garanteze că voi fi ferit de răzbunarea vreunui agent de circulaţie căruia nu-i plac ochii mei. Şi dacă înainte puteai să zici “lasă, bă, că nu mor! Nu fumez o săptămână şi plătesc amendă, după legea nouă trebuie să munceşti cu anii ca s-o achiţi”. Iar dacă pe mine, care sunt şofer profesionist, mă amendează şi-mi mai suspendă şi carnetul un an, doi m-a nenorocit. Şi nu numai pe mine, ci pe toată familia mea. Ce i-o fi venit lui Stroe acesta cu modificarea Codului rutier numai dracu ştie. Sper ca legea să nu treacă de Parlament, altfel s-ar putea să iasă nasol, pentru că nu e bine să te pui cu “neamul lui manivelă”.
Am auzit că Stroe acesta e şi el marinar şi a fost secretar de UTC, dar după cum se comportă parcă ar fi tatăl miliţienilor, cărora dacă n-a putut să le mărească leafa, le măreşte şpaga.”
O.R. 35 ani. “Am permis de conducere de cel puţin 10 ani de zile, şi nu pot să spun că nu am primit şi amenzi pentru că am avut unele abateri în ce priveşte respectarea regulilor de circulaţie. Dar odată cu trecerea anilor, devii mult mai responsabil, eşti mult mai atent şi astfel poţi evita şi anumite situaţii, chiar dacă nu le-ai produs tu. Sincer să fiu, până acum nu am comis nici un accident.
Eu zic, că în situaţia în care îţi vezi de drum şi respecţi regulile de circulaţie, nu are de să-ţi fie frică, nici de poliţie şi nici de faptul că vei putea fi oprit în trafic de organele de ordine.
Referitor la noul cod rutier, am auzit discutându-pe la oamenii din sat, pentru că de radio sau televizor nici nu poate fi vorba, la câtă treabă este de făcut într-o gospodărie.
Sunt de acord, cu ceea ce discutau ei în legătură cu noile prevederi ale codului rutier, însă amenzile sunt prea mari, în raport cu posibilităţile noastre”.
V.I. 46 ani. ”Să fi şofer şi să nu ai greşeli în circulaţie, e imposibil. Aşa că şi eu m avut de a face cu poliţia de circulaţie.
În ceea ce priveşte noul cod rutier, nu cred că va fi aprobat, pentru că şi ei, ăştia de la putere, sau cei cu bani, au de suferit atunci când vor fi nevoiţi să plătească acele amenzi votate chiar de ei.
Sincer să fiu, nu ştiu ce s-a urmărit prin acest cod rutier. Poate doar să-i sperie puţin pe vitezomanii ăştia din trafic, ori să vadă cât de mult ţine ulciorul la apă, nu ştiu exact, dar că e imposibil. Doar problema cu consumul de alcool, de până la 0,2 la mie, cred că este o măsură, cât de cât gândită bine, pentru că sunt situaţii în care ai băut şi tu un păhărel, ca omul, şi nu cred că este corect ca doar pentru atâta lucru să ţi se ridice permisul de conducere, şi mai ales atunci când meseria ta e de şofer”.
T.R. 22 ani. “Nu sunt de acord cu noul cod rutier. Mai ales cu amenzile alea. Din ce dracu să le plătim? În ceea ce mă priveşte, am două variante, ori să circul mult mai puţin, ori să fiu foarte atent în trafic, pentru vârst mă face să fiu puţin mai rebel, şi de ce să nu recunosc, sunt situaţii în care, calc mai apăsat pedala de acceleraţie. Şi asta nu e bine.
În ce priveşte noul cod rutier, ca şi multe alte legi, acesatea nu sunt făcute în defavoarea celor care le fac. Aşa că, asta mă face să cred că nu va fi aprobat de parlament.
Iar în ceea ce priveşte oamenii cu bani, ei întotdeauna au reuşit să ocolească legea, aşa că în urma aprobării acestui cod rutier, tot noi oamenii de rând vom avea de suferit. Dar, repet, stai mai întâi să se aprobe, că eu unul nu cred…”
B.L. 35 ani. “Pe lângă faptul că noul cod rutier a bulversat mult lumea posesorilor de permise auto, din punctul meu de vedere, atât ca om, cât şi ca taximetrist, noul cod rutier are atât puncte pozitive, cât şi puncte negative. Şi pentru că tot am deschis discuţia, vreau să fac câteva precizări, în acest sens.
La puncte pozitive, o măsură bine gândită este aceea legată de retragerea permisului de conducere, atunci când refuzi să-ţi achiţi amenzile. Şi nu cred că trebuie să mai explic, de ce…
La puncte negative, se face o mare greşeală atunci când în textul de lege este menţionat faptul că şoferului i se permite un consum de alcool de 0,2 la mie. Pentru că în realitate, consumul va fi mult mai mare, iar în aceste cazuri şoferii vor ieşi basma curată, dând o mică şpagă, pentru a se trece în acte consumul permis de 0,2 la sută.
S-au să se facă unele excepţii, şi să le impună consum zero de alcool, în cazul şoferilor de pe ambulanţe, maşinile de poliţie, şoferilor de tir şi a pompierilor.
Eu am tot interesul să respect legea, mai ales că taximetria este singura mea sursă de venit.
Deci, una peste alta, să-l aplice domnule!”

M.M.