Curtea Constituțională a României a decis * Conducerea fără permis a tractorului agricol pe drumurile publice este pericol social și va fi pedepsită, conform legii

Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat şi aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulației pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieții, integrității corporale şi a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, valoare garantată de art. 22 din Constituție, consideră judecătorii Curții Constituționale a României.

Cu unanimitate de voturi, CCR a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 335 alin. (1) din Codul penal, care nu incriminează fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, este neconstituțională. Curtea a reținut încălcarea dispozițiilor art. 16 din Constituție, deoarece imprecizia legislativă generează discriminări, fără a exista vreo motivare obiectivă şi rațională care să le justifice. “Este în afara oricărui argument juridic rațional şi rezonabil ca o persoană care posedă permis de conducere, acordat pentru altă categorie decât tractoarele agricole sau forestiere, şi care conduce un asemenea vehicul pe drumurile publice, să poată avea calitatea de subiect activ al infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în timp ce o persoană care nu deține deloc permis de conducere şi care conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier, să nu fie sancționată penal”.

Decizia este definitivă, obligatorie, și a fost comunicată celor două Camere ale Parlamentului șí Guvernului în vederea schimbării legii în sensul stabilit de judecătorii Curții Constituționale. Legea va fi schimbată în decurs de 45 de zile de la decizia comunicată de CCR, prin noile sale prevederi urmând ca orice persoană care conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice, fără a poseda permis de conducere, să fie sancționată penal.

George ZAVERA