Cum doar “Unirea face puterea”, se aşteaptă ca un număr cât mai mare de fermieri teleormăneni să adere la LAPAR
La iniţiativa conducerii Cooperativei “Viitorul Agricol – Sud”, asociere din care fac parte câteva dintre ce mai reprezentative exploataţii agricole din Teleorman, la Alexandria, la finele săptămânii trecute, peste 100 de fermieri din acest judeţ s-au întâlnit cu preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, acesta fiind însoţit şi de vicepreşedinţii LAPAR, Nicolae Sitaru şi Marcel Cucu. Întâlnirea a avut loc în cadrul complexului Riviera, aparţinând omului de afaceri Florică Mara, unul dintre cei mai activi investitori din agricultura teleormăneană.
Fermierii prezenţi la respectiva întâlnire de lucru au avut posibilitatea să-şi spună păsurile, să expună problemele grave cu care se confruntă, pornind de la lipsa banilor pentru investiţii în utilaje agricole, în silozuri pentru depozitarea cerealelor, în unităţi de procesare a producţiei agricole, pentru dezvoltarea fermelor, până la jecmănirea pe faţă la care sunt supuşi de către firmele străine care se ocupă de comercializarea grânelor din România. Din partea traficanţilor de cereale, care, profitând de faptul că fermierii români, în marea lor majoritate, se află într-o acută criză de bani, le cumpără producţia de grâu, de porumb şi plante tehnice la preţuri foarte mici, din exportul acestora alegându-se cu profituri uriaşe. Preţurile foarte mici oferite de samsarii de cereale, dar şi sumele extraordinar de mari pe care fermierii români trebuie să le suporte la achiziţionarea de utilaje agricole, piese de schimb, seminţe certificate, motorină, erbicide şi alte imput-uri, la care se adaugă subvenţiile agricole foarte mici în comparaţie cu cele pe care le primesc fermierii din celelalte ţări europene i-au adus pe mulţi dintre agricultorii teleormăneni într-o situaţie extrem de complicată, la limita răbdării, cum se spune.
Băncile care operează în România, toate cu capital străin, în loc să sprijine investitorii din agricultură cu credite pe termen lung, cu dobânzi realiste, din care să câştige şi banca, şi fermierii, practică cămătăria pe faţă, înrobindu-i şi mai tare pe cei ce au ales să pună umărul la dezvoltarea agriculturii şi a industriei alimentare româneşti. Şi, nu în ultimul rând, este de reamintit faptul că toate guvernele ce s-au succedat la conducerea ţării în ultimii 20 de ani n-au fost în stare să sprijine dezvoltarea agriculturii româneşti, activitate de care depinde însăşi siguranţa alimentară a tuturor românilor şi sporirea veniturilor, pe baza exporturilor, la bugetul de stat. De aici şi nevoia de unire grabnică a tuturor fermierilor în cooperative şi asociaţii profesionale puternice, care să lupte pentru interesele agricultorilor în faţa guvernaţilor români şi la Bruxelles, pentru ca agriculturii româneşti să i se ofere aceleaşi şanse de dezvoltare ca şi celor din celelalte state europene.
“Dacă aşteptăm ca alţii să ne dea, asta nu se va întâmpla niciodată. Dacă într-adevăr vreţi ca soarta noastră, a agricultorilor, s-o dirijăm noi, haideţi acolo unde trebuie. Haideţi să ne căpătăm drepturile europene”, le-a spus fermierilor prezenţi la întrunirea de la Alexandria, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu. Acesta a adăugat că lipsa de organizare a agricultorilor români a fost sesizată până la Bruxelles, fapt confirmat, spune el, inclusiv de comisarul român pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş: „Nu o dată am avut ocazia să discut cu cei de la Bruxelles, inclusiv cu comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş (care, în culise, este de partea noastră), iar acesta mi-a spus: «Dar numai voi sunteţi de vină. N-am văzut nicio acţiune»”. “Niciunul dintre dumneavoastră, sunt convins, pun pariu pe toată averea mea, că nu v-aţi făcut astă-primăvară socotelile că veţi vinde la preţurile astea. Era imposibil să spui că vei da porumbul cu 40 de bani. Şi, totuşi, ei şi-au făcut treaba, traderii şi-au făcut treaba; cărau în draci, iar noi, agricultorii, le încărcam TIR-urile ca şi cum ne este ciudă pe marfa noastră, să scăpăm de ea. Că-n port ştiţi cât este; traderii au câştigat 30-40 de euro la tonă fără să facă nimic”, a precizat liderul LAPAR, făcând referire la faptul că lipsa de unitate a agricultorilor români a generat o situaţie defavorabilă lor, anul acesta, prin preţurile mici pe care le-au obţinut pe producţia agricolă.
După circa trei ore de discuţii constructive, marea majoritate a fermierilor prezenţi şi-au manifestat opţiunea de a se crea şi în Teleorman o structură judeţeană a Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. Pentru a se asigura Comitetului de Iniţiativă timpul necesar pentru definitivarea listei cu fermierii care doresc să se înscrie în LAPAR, o nouă întrunire de lucru pe această temă a fost stabilită pentru ziua de vineri, 15 noiembrie 2013, orele 14,00, în aceeaşi locaţie, respectiv la restaurantul Mara, din Alexandria.
George ZAVERA