Cultura se face în frig

Frig afară, frig în case, frig şi la bibliotecă. În singura reşedinţă de judeţ din ţară fără o librărie, ”cultura” se face în frig. Chiar şi la 0 grade Celsius, teleormănenii care vor să mai pună ”mâna pe o carte” trebuie să îndure frigul din incinta Bibliotecii judeţene Marin Preda din Alexandria. Din fericire, de ieri, caloriferele au început să se încălzească, dar doar dimineaţa pentru câteva ore. Cu toate acestea, la orele prânzului, frigul se simte până în ”măduva oaselor”, iar spre seară este de-a dreptul ”sinucidere curată” să vrei să citeşti o carte.
Clienţii bibliotecii, majoritatea elevi şi studenţi, se plâng de condiţiile inumane pe care trebuie să le îndure pentru o notă mai bună. Chiar şi angajaţii instituţiei cu pricina fac faţă cu greu frigului, dar se feresc să critice pe cineva de teamă să nu-şi piardă locul de muncă.
De la sfârşitul anului 2011 singura librărie rămasă în municipiu şi-a golit definitiv rafturile şi de atunci nimeni nu s-a mai arătat interesat de deshiderea unei astfel de afaceri. În condiţiile date, singura variantă a alexăndrenilor pentru a lectura ultimele apariţii fără a scoate vreun leu din buzunar a rămas Biblioteca Judeţeană ”Marin Preda”.
Aceasta îşi are începuturile în perioada interbelică. Din anul 1974 funcţionează ca bibliotecă judeţeană, iar actuala denumire a primit-o în anul 1991.
Pe lângă cartea curentă şi cu caracter enciclopedic, biblioteca mai deţine un fond de carte aparţinând scriitorilor şi publiciştilor teleormăneni, un fond de periodice teleormănene, un fond documentar de aproape 20.000 de volume, ca şi numeroase titluri de referinţă pentru diferite domenii ale literaturii, artei şi ştiinţei româneşti şi universale.
Dincolo de activitatea specifică, în principal de asigurare a lecturii la sală şi a împrumutului la domiciliu, pentru copii şi adulţi, biblioteca a realizat de-a lungul anilor numeroase alte activităţi, între care medalioane şi momente omagiale dedicate unor personalităţi culturale, artistice (anul Caragiale, anul Brâncuşi, anul Eminescu) şi ştiinţifice teleormănene, naţionale sau universale, zile de cărţi pentru copii şi tineret, decade ale cărţii de literatură, de artă sau ştiinţifice, şezători literar artistice şi şezătorile de vacantă pentru copii, minispectacole literar artistice.
Sunt de reţinut manifestările grupate sub generice precum: “Zilele Bibliotecii Judeţene Marin Preda”, “Zilele cărţii pentru copii”, “Zilele deschise ale bibliotecii”.
Din anul 2001, biblioteca participă şi la organizarea unor concursuri literare pentru elevi: Concursul de creaţie literară “Marin Preda” şi Concursul literar “Copiii noştri talentaţi”.

Claudiu DUMITRACHE