Cu un naş în dreapta şi altul în suflet

Victoria lui Burleanu în turul al II-lea al alegerilor pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal n-a mirat pe nimeni, pentru că în absenţa lui Gheorghe Popescu ceilalţi contracandidaţi ai şefului de la ”minifotbal” erau ca participanţii la o licitaţie aranjată, de formă.
Poate că m-aş fi înscris printre cei care sperau că prin această alegere fotbalul românesc va păşi pe alt drum, în care măcar moralitatea să fie de înalt nivel, dacă nu fotbalul în sine. Dar m-a împins dracu să intru pe internet la câteva ore de la eveniment şi speranţa a murit prima.
Pentru că ce mi-au văzut ochii? Organizaţia de tineret a PDL îi ridica la greu osanale lui Burleanu, care era privit ca un Făt-Frumos din poveste, venit pe un cal alb să salveze fotbalul românesc ”într-un moment în care imaginea managerilor din fotbal a fost puternic pătată de condamnările date de justiţie, alegerea în fruntea FRF a unui lider care doreşte să reformeze această instituţie, transformând-o în una transparentă, europeană, este cel mai bun lucru care se putea întâmpla în fotbalul românesc”.
Din comentariile la materialul respectiv am aflat că în campania pe care şi-a făcut-o în vederea alegerilor de la federaţie el n-a făcut altceva decât să facă trimiteri la dosarul lui Gică Popescu şi nicidecum la programul propriu de modernizare a fotbalului românesc.
Brusc, personajul a devenit interesant, mai ales că o instanţă bucureşteană l-a scăpat de concurenţa lui Gică Popescu cu numai o zi înainte de alegerile de la FRF, aşa că am extins căutările.
Şi ce credeţi că am aflat? Că nefiind suficient de talentat ca fotbalist şi nici ca arbitru, s-a decis să-şi facă o carieră politică , ajungând în câţiva ani consilier la Senat, apoi consilier prezidenţial, unde după numai cinci luni de muncă, Traian Băsescu a găsit o cale să-l decoreze cu ”Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler”. Cu distincţia n piept şi ”cu naşul în suflet” el a părăsit Cotrocenii pentru a se pune în fruntea unui ONG internaţional care promovează Partidul Popular European.
În paralel, ocupă funcţia de şef al Federaţiei Române de Minifotbal, calitate care îi permite să câştige nişte licitaţii suspecte pentru terenuri intravilane pentru firma ”de apartament” a fratelui său, aflat în vizorul procurorilor.
Acum, cu un ”naş” în dreapta şi cu unul ”în suflet”, noul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal a trecut la curăţirea instituţiei de cei declaraţi ”persona non grata”. Printre victime s-ar putea afla şi componenţii ”generaţiei de aur”, Didi Prodan şi Miodrag Belodedici.
Şi nici şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu singurul care ar putea să umbrească strălucirea noii stele s-ar putea să nu se simtă prea bine în perioada următoare. Prietenii ştiu de ce.

C. DUMITRACHE