Cu bani puţini, un “cutremur” reuşit la Alexandria

Simularea de cutremur de la Alexandria s-a dovedit a fi o reuşită, atât pentru organizatori, cât şi pentru populaţia din municipalitate, indiferent de categoria de vârstă, care au înţeles importanţa cu privire la luarea măsurilor de protecţie în cazul unui cutremur de mare magnitudine.
Acest exerciţiu de simulare a cutremurului, este organizat la Alexandria, cu o regularitate de doi ani, iar fiecare dintre ediţiile respective, au contribuit tot mai mult şi mai bine, la sensibilizarea şi conştientizarea cetăţenilor.
Evenimentul propriu-zis, a început ieri dimineaţă, mai întâi printr-o scurtă întâlnire la sala mare de şedinţe a primăriei Alexandriei, a reprezentanţilor celor mai importante instituţii deconcentrate, cu reprezentanţii oficialităţilor locale şi judeţene.
La eveniment au fost prezenţi, din partea Primăriei Alexandria, primarul Victor Drăguşin şi viceprimarul Dan Popescu, Adrian Gâdea preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Daniela Carmen Dan subprefectul judeţului, Liviu Sandu Sorinel şeful Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă I.S.U. “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman.
În deschiderea evenimentului, colonelul Aurel Chivu, a prezentat planul de desfăşurare al evenimentului, cât şi câteva date statistice privind, punctele cu activitate seismică, incluzând aici şi aspecte ale acestor fenomene manifestate pe teritoriul ţări noastre.
Astfel, din punct de vedere seismic, România se situează pe locul 82 din 132 de ţări, locul unu reprezentând ţara cu cel mai mare risc seismic. Deci, ţara noastră prezintă un risc seismic mediu. Pe ultimul loc, cu cel mai mic risc seismic, se situează Islanda.
Următorul moment l-a constituit deplasarea pe platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, acolo unde s-au desfăşurat majoritatea exerciţiilor de alarmare.
Mai întâi s-a trecut la simularea produceri de cutremur, prin reproducerea unor sunete de joasă intensitate, apoi s-a introdus semnalul folosit prin „Alarma de dezastre”. S-a executat apoi deplasarea în dispozitiv a forţelor I.S.U. Teleorman, a forţelor Romtelecom, Wirom, CEZ, Apa-Canal, Ambulanţă, Crucea Roşie.
A mai fost efectuat şi un exerciţiu de descarcerare pe Platoul Finanţelor Publice şi un altul de intervenţie a jandarmeriei pentru imobilizarea unui grup de infractori care încercă să sustragă bunuri dintr-o sucursală de bancă şi multe alte exerciţii, specifice în cadrul producerii de astfel de evenimente.
În acest exerciţiu de simulare de cutremur au fost implicaţi şi elevi de la Şcoala “Ştefan cel Mare” şi liceeni de la Liceul Teoretic „Constantin Noica”, din Alexandria, cărora li s-au înmânat pliante informative şi ulterior au fost evacuaţi din clădiri şi transportaţi în siguranţă la Raionul de evacuare, amplasat strategic, pe un loc deschis, în spatele Cimitirului Eroilor.
Acelaşi exerciţiu s-a aplicat şi în cazul unor locuitori de la un bloc de locuinţe, care după evacuare, au fost transportaţi în acelaşi Raion.
Aici, s-au purtat discuţii interactive, între reprezentanţii aparatului administrativ local şi judeţean, atât cu elevii cât şi cu cetăţenii care au fost evacuaţi din şcoli şi locuinţe.
Tot aici s-au conturat şi ultimele concluzii în ceea ce priveşte exerciţiul de ieri.
Această sarcină i-a revenit lui Victor Drăguşin edilul şef al municipalităţii.
Acesta a declarat: “Pentru noi, autorităţile locale, este o obligaţie să vă aducem la cunoştinţă, copiilor, adolescenţilor cât şi adulţilor, ce trebuie să facem în cazul unui cutremur… În comparaţie cu ţările europene, România se află pe un nefericit loc patru din punct de vedere al riscului de cutremur… Exerciţiul din acest an a fost unul mult mai amplu de ediţiile precedente…Vă asigur că vom relua acest tip de exerciţii, mai mult ca sigur şi pe timp nefavorabil cu ploi sau ninsori.
În concluzie, exerciţiul a fost un câştig pentru noi comunitatea, că am reuşit să înţelegem şi să învăţăm, ce trebuie să facem în astfel de situaţii”.
Referitor la costuri, primarul Drăguşin a mai adăugat: “Costurle acestui exerciţiu, n-au fost mari, pînă la 10.000 lei.”

Mirel MANAFU