Creștere alarmantă a incendiilor de vegetație uscată, începând cu luna septembrie, în Teleorman

Reprezentanții ISU „A.D. Ghica” Teleorman atrag atenția asupra faptului că fenomenul arderilor de vegetație uscată și miriște a creascut alarmant începând cu această lună. Acest fapt a fost semnalat de prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Teleorman, colonel Manea Pompiliu, în conferința de presă organizată miercuri, 19 septembrie 2018, la sediul ISU ”A.D. Ghica” Teleorman. Acesta a precizat că pompierii militari teleormăneni au intervenit, în cursul lunii septembrie, până la această dată, pentru stingerea a 78 astfel de incendii, care puteau produce pagube materiale importante prin propagarea la vecinătăți ori care puteau fi cauza unor accidente rutiere prin fumul dens degajat pe drumurile publice din apropiere.

”Ieri, (n.r. marți,18 septembrie) din 16 acțiuni de intervenții la care au fost solicitați pompierii, 12 au fost la incendii de vegetație uscată”, a spus col. Manea Pompiliu.

Una dintre măsurile luate de conducerea ISU Teleorman pentru stoparea acestui fenomen este intensificarea controalelor de specialitate. De asemenea, împreună cu celelalte instituții abilitate cu rol în gestionarea acestor situații, vor fi luate măsuri de descurajare a practicii de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis.

Nu în ultimul rând, ISU Teleorman a transmis o solicitare fiecărei primării, prin care se solicită implicarea într-un mod activ a componentei preventive din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență de la nivelul fiecărei localități, care să intensifice acțiunile de prevenire prin realizarea de controale specifice și prin informarea cetățenilor din zonă asupra obligațiilor legale ce le revin pentru prevenirea incendiilor.

Se urmărește ca prin aceste acțiuni pe care pompierii le vor întreprinde în perioada imediat următoare, alături de celelalte instituții abilitate, să se reducă semnfificativ numărul acestor evenimente, ceea ce va înseamna un grad ridicat de protecție a cetățenilor, bunurilor lor materiale și a mediului înconjurător, la nivel județean.

Pe această cale, reprezentanţii ISU Teleorman reamintesc că la nivel național există un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

M. MEILĂ