Crește număul incendiilor!

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la un număr de 51 de misiuni.

Astfel, 40 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

Din păcate în această perioadă crește numărul incendiilor. În 48 de ore au avut loc trei incendii, fără victime, două izbucnite la anexele gospodărești ale unor cetățeni din localitățile Orbeasca și Vedea, iar unul de gunoi menajer și vegetație uscată pe raza municipiului Roșiorii de Vede.

La Orbeasca, incendiul s-a manifestat la o magazie în care se aflau depozitate lemne și cărbuni, existând riscul de propagare la casa de locuit. Focul a fost stins de pompieri în limitele găsite, cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, fiind salvată casa de locuit. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/cenușa, nestinse corespunzător, depozitate în apropierea magaziei.

La Vedea, pompierii militari roșioreni au ajuns rapid la incendiul izbucnit la nivelul unui garaj, care amenința să se extindă la casa de locuit din apropiere. Focul, care a distrus aproximativ 4 mp din acoperișul garajului și un perete lateral, a fost stins cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un foc în aer liber, lăsat nesupravegheat.

Având în vedere că în această perioadă cetățenii au început activitățile specifice sezonului de primăvară, prin curățarea gospodăriilor de vegetația uscată și distrugerea acesteia prin ardere, pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, pompierii militari recomandă respectarea mai multor măsuri preventive privind folosirea focului deschis.

”Desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt. Colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri. Arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii. Supravegherea permanentă a arderii”, spun pompierii din Teleorman.

C.D.