În urma vizitei istorice făcută în România de către premierul chinez Li Keqiang, autorităţile sanitare veterinare din cele două ţări au semnat un memorandum prin care se permite exportul de vaci de lapte şi de carne pentru reproducţie şi porci din ţara noastră în China. A fost întocmit un program pe o perioadă de până la 10 ani, chinezii fiind interesaţi să cumpere anual de la români câteva mii de vaci pentru reproducţie din rase cu origine cunoscută. Din păcate, dintr-un astfel de program deocamdată nu vor face parte judeţele din partea de sud a ţării, şi desigur nici Teleormanul, şi asta pentru că fermierii din această parte de ţară au renunţat de foarte mulţi ani la creşterea vacilor de elită, iar ţăranii au optat pentru “vaca săracului”, turmele de capre luând locul cirezilor de vaci. Şi-uite aşa au ajuns teleormănenii, şi nu numai ei, să nu aibă ce vinde chinezilor, deşi pentru o singură vacă bună de lapte asiaticii oferă câteva mi de euro. Acum teleormănenii încearcă să scape de turmele ce capre, internetul fiind plin de oferte, numai că nimeni nu doreşte să le cumpere.
Chinezii s-au îndreptat către judeţele din Ardeal şi într-o oarecare măsură spre cele din Moldova, spre crescătorii de animale din rase de mare productivitate. Bălţata Românească, rasă de bovine crescută atât pentru carne cât şi pentru lapte, va fi una din rasele ce vor popula de la începutul anului viitor fermele din China.
România, a patra ţară exportatoare pentru chinezi
Oficialii Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească (tip Simmental) au povestit că ideea de a exporta bovine în China nu a fost a lor, ci a chinezilor, care au făcut demersuri prin intermediul Ambasadei României la Beijing. S-a ales Bălţata Românească pentru că este o rasă de carne, dar şi de lapte şi este rezistentă, dar este vorba doar despre animalele cu origine cunoscută, înscrise în Registrul Genealogic, pentru că vor fi folosite pentru reproducere. Exporturile vor începe în prima parte a anului viitor. România devine astfel cea de-a patra ţară de unde China va importa bovine vii pentru reproducere, la această dată chinezii importând doar din Australia, Noua Zeelandă şi Uruguay.
Conform înţelegerii dintre partea română şi cea chineză, crescătorii din România urmează să exporte bovine vii pentru reproducere pe o perioadă de 7-10 ani. Anul viitor vor ajunge în Republica Chineză în jur de 25.000 de animale, urmând ca din 2015 numărul acestora să crească la 50.000 pe an. Vor fi viţele negestante, cu vârsta de un an, pentru reproducere. În ceea ce priveşte masculii pentru reproducere, China a solicitat doar 1.000 de capete pe an. “Acest program reprezintă un avantaj pentru toţi fermierii din România, indiferent din ce zonă sunt, pentru că le permite un plan de dezvoltare, având în vedere că vor avea o piaţă de desfacere sigură. Pe parcurs, în program ar putea fi introduse şi alte rase de bovine”, a spus şeful Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească. Ceea ce spune inginerul zootehnist Haler o fi valabil pentru judeţele din Ardeal, dar nu şi pentru Teleorman. Şi asta pentru că în Teleorman nici nu se pomeneşte de un plan de revigorare a sectorului de creştere a taurinelor, darmite să mai şi exportăm.
China nu este singura ţară unde ajung vitele din România. În prezent, se exportă masculi pentru tăiere, în ţări precum Grecia sau Israel, dar şi în Franţa şi Germania. Preţul unei bovine la export este atractiv, pentru o vită la vârsta de un an şi la o greutate de circa 350 de kilograme obţinându-se peste 1.000 de euro.
George ZAVERA