Crescătorii de ovine din Teleorman, interes sporit pentru valorificarea lânii

Instituirea acordării ajutorului de minimis, prin HG 500/2017, pentru stimularea crescătorilor de ovine de a valorifica lâna la centrele de colectare se bucură de un interes deosebit şi din partea crescătorilor de oi din judeţul Teleorman. Conform informaţiilor puse la dispoziţie de către ing. Stelian Găină, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Teleorman, în acest an un număr de 34 de crescători individuali de ovine din judeţul nostru au predat la centrele de colectare a lânii cantitatea de 78.014 kilograme de lână. Lâna produsă de către ciobanii teleormăneni a ajuns la centrele de colectare a lânii de la Sibiu ori de la Constanţa, fiind preluată de la producători de către repezentanţii firmelor care gestionează astfel de depozite.

Sprijinul financiar oferit crescătorilor de ovine de către stat, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru stimularea valorificării producţiei de lână este de un leu pe kilogram, la acest ajutor de minimis adăugându-se şi preţul oferit de către firmele care se ocupă de colectarea, prelucrarea şi ulterior valorificarea lânii către fabricile de profil sau la export.

Prin instituirea acestui ajutor de minimis ciobanii au fost determinaţi să nu mai arunce lâna la gropile de gunoi sau pe câmp, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, ci să o valorifice în interes propriu şi în interes naţional.

La nivel naţional au fost înfiinţate 14 centre de colectare a lânii, fiind posibil ca un astfel de centru de colectare a lânii să fie înfiinţat în acest an şi de către reprezentanţii crescătorilor de ovine din judeţul nostru.

După cum precizează directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Teleorman, ing. Stelian Găină, în anii următori cantitatea de lână care va fi predată la centrele de colectare va putea fi dublată sau chiar triplată, dacă ţinem seama de faptul că judeţul Teleorman, la această dată, dispune de un efectiv de circa 120.000 de ovine, deţinut de un număr de 682 de crescători individuali de ovine.

George ZAVERA