Cornul și laptele se îndulcesc cu miere? * Din ianuarie 2019, preșcolarii și elevii vor primi miere polifloră

După ce revin din vacanța de iarnă, preșcolarii și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat, privat și confesional ar trebui să primească, pe lângă corn, lapte și măr, și un supliment nutritiv, mai exact miere polifloră. Proiectul de lege privind acordarea de miere de albine a fost adoptat, de deputați, miercuri, 21 noiembrie 2018 și prevede că „mierea polifloră destinată consumului pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, şi va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi achiziţionată din lanţul scurt de aprovizionare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program”.

Inițiativa privind acordarea de miere polifloră preșcolarilor nu este o noutate. Ea datează încă din 2006, dar nu a fost aplicată pentru că nicio instituție a statului nu a locat banii necesari.

Astfel, deputații au votat miercuri proiectul de lege care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.509/2006, în sensul modificării sursei de finanţare, precum şi al stabilirii unor reguli privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional.

De această dată, iniţiativa legislativă prevede că „resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judeţelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucureşti, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.”

De achiziționarea mierii, de transportul și distribuția acesteia la unitățile de învățământ se pot ocupa, în urma încheierii unor contracte, consiliile judeţene, respectiv consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu asistenţa direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, conform proiectului de lege.

M. MEILĂ