Cooperativele agricole, cea mai bună soluție

O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut săptămâna aceasta o întâlnire de lucru cu Ministrul Agriculturii, Adrian OROS și echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor.

În cadil întâlnirii, au fost prezentate rezultatele obținute și prioritățile U.N.C.S.V., desfășurate prin activitatea de reprezentare a cooperativelor agricole în relațiile cu autoritățile.

De asemenea, s-au expus modele de cooperative funcționale cu rezultate bune, cooperative care au adus plus valoare și stabilitate fermierilor membri cooperatori și care au reușit să depășească, împreună, asociați, dificultățile generate de anul agricol 2020, fiind grav afectați de seceta pedologică severă.

“Salutăm deschiderea domnului ministru Adrian Oros și a echipei tehnice, de a continua promovarea cooperativelor agricole funcționale, durabile în timp.

S-a demonstrat încă odată că asocierea în cooperative agricole,este singura soluție pentru toți fermierii (mici, medii și mari), pentru capitalizarea acestora pe termen lung,adaptarea la cerințele pieții și asigurarea unei stabilități economico-sociale spațiului rural.

Aceaste realizări și realități mai pot fi continuate doar dacă, prin politicile agricole promovate în continuare, va fi facilitat accesul la investiții al cooperativelor agricole funcționale, ținând cont cont de experiență și corelarea cu capacitatea de implementare a acestora.

S-a pus accent și pe necesitatea digitalizării, debirocratizării și simplificării procedurilor de accesare și implementare a investițiilor.

U.N.C.S.V. își manifestăîn continuare disponibilitatea de a veni cu propuneri constructive și soluții,menținându-și rolul de partener de dialog interinstituțional corect, pentru consolidarea cooperativelor agricole din România, întărirea sectorului agroalimentar autohton și echilibrarea balanței comerciale agroalimentare a țării noastre.

Agricultura și fermierii din România au în continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hârtie, ci în cooperative agricole care să își îndeplinească menirea – aceea de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și, care în plus, să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte.”, se arată în comunicatul transmis redacției noastre.

B.P.