Cooperare transfrontalieră Teleorman – Veliko Târnovo, în perspectiva anilor 2014-2020

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, s-a aflat în vizită de lucru în Bulgaria, tema principală a discuţiilor purtate cu guvernatorul regiunii Veliko Târnovo, Gheorghi Racev, constituind-o relansarea cooperării transfrontaliere româno-bulgare, respectiv între judeţul Teleorman şi regiunea Veliko Târnovo, în perspectiva anilor 2014-2020. La întrunire au participat şi primarul oraşului Svishov, Stanislav Blagov, precum şi primarii câtorva comunităţi importante din regiunea Veliko Târnovo. La baza unei astfel de iniţiative de relansare a cooperării româno-bulgare în zona dunăreană stă faptul că finanţarea asigurată de către Uniunea Europeană prin programele de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria (CBS) constituie o importantă resursă de relansare economică a Teleormanului, prin “Strategia Dunăreană” promovată de către Consiliul Judeţean Teleorman.
S-a discutat la modul concret despre oportunitatea realizării de noi proiecte cu finanţare europeană, prin programele CBS. Discuţiile au relevat interesul comun al partenerilor români şi bulgari pentru o astfel de colaborare, implementarea, în perioada 2014-2020, de proiecte cu finanţare europeană urmând a contribui la dezvoltarea economică a celor două zone.
La finalul întâlnirii, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a precizat: “Întâlnirea cu guvernatorul Racev, la care au participat şi primarii celor mai importante comunităţi bulgare din regiune, precum şi câţiva parlamentari, a relevat că şi partea bulgară este la fel de interesată ca şi noi să accesăm împreună fondurile europene CBS alocate pentru anii 2014-2020. Am stabilit de comun acord că domeniile comune de interes maxim sunt infrastructura, educaţia şi cultura. Pentru a demara implementarea proiectelor pe care le dorim, vom stabili în perioada imediat următoare principiile şi strategia în baza cărora vom derula colaborarea, iar în ianuarie 2014 vom semna memorandumul. Sunt convins că această nouă colaborare cu vecinii bulgari ne va aduce şi nouă şi lor suplimentarea de finanţare de care avem atâta nevoie şi că proiectele pe care le vom realiza vor însemna un plus de bunăstare pentru teleormăneni ”.

George ZAVERA