Continuă declinul demografic

Sporul natural negativ al Teleormanului a atins cote îngrijorătoare. În fiecare an, populaţia Teleormanului scade cu aproximativ 1 la sută, numai prin înregistrarea unui spor natural negativ. Dacă la asta mai adăugăm cetăţenii care părăsesc judeţul din cauza sărăciei şi lipsei de perspectivă, e clar că fără politici economice şi sociale adecvate realităţii, populaţia judeţului nostru va continua să scadă, iar dacă ritmul actual se va menţine, în ani județul Teleorman va fi unul depopulat.

Lipsa investiţiilor, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă, i-a determinat pe foarte mulţi tineri să părăsească judeţul Teleorman, pentru a-şi câştiga existenţa luând calea spre marile oraşe ale ţării ori spre alte ţări ale Europei. La migraţia tinerilor se adaugă, din păcate, şi înregistrarea unui spor natural negativ al populaţiei, tot mai mare de la un an la altul, ceea ce ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare pentru autorităţile locale şi centrale. Ultimele date făcute publice de către Institutul Naţional de Statistică relevă faptul că situaţia existentă în acest judeţ nu mai poate fi neglijată.

Pentru a înțelege dezastrul, pentru că este cu adevărat un dezastru, exemplificăm cu datele celor de la Statistică. Aceștia ne spun că în luna ianuarie a acestui an s-au născut 205 copii, dar tot în aceeași lună au decedat 733. Asta înseamnă un minus de 528 de persoane.

Numărul tot mai mic de naşteri din ultimele două decenii a condus, inevitabil, la îmbătrânirea populaţiei şi la reducerea semnificativă a numărului de căsătorii. Dacă din ce în ce mai puține cupluri decid să se căsătorească, tot mai multe familii teleormănene aleg să pună capăt mariajului.

E o situaţie critică, dar care poate fi surmontată. Pentru aceasta e nevoie urgentă de investiţii în judeţ care să conducă la crearea de locuri de muncă îndeosebi pentru tineri, dar şi de alte măsuri de ordin social care să-i determine pe tineri să rămână în acest judeţ, să-şi întemeieze familii şi să contribuie fiecare la creşterea populaţiei.

Sperăm că această involuţie demografică, dar şi economico-socială va fi stopată cât mai curând prin politici guvernamentale şi locale şi Teleormanul nu se va întoarce în timp, undeva prin secolul al XIX-lea.

C. DUMITRACHE