Consiliul Județean a alocat bani pentru combaterea Pestei Porcine Africane la Bragadiru, Zimnicea și Plopii Slăvitești

Consilierii județeni prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Județean Teleorman de la începutul acestei săptămâni au aprobat alocarea sumei de 44.206 lei, din fondul de rezervă județeană, banii fiind repartizați unităților administrativ teritoriale Bragadiru, Zimnicea și Plopii Slăvitești pentru combaterea Pestei Porcine Africane. Astfel, Primăriei comunei Bragadiru i-a fost alocată suma de 30.000 lei, Primăriei orașului Zimncea suma de 5.206 lei, iar Primăriei comunei Plopii Slăvitești suma de 9.000 lei. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de substanțe dezinfectante, unitățile administrativ teritoriale având obligația de a informa și justifica modul de cheltuire a banilor.

Conform ANSVSA, de la depistarea prezenței virusului Pestei Porcine Africane în județul Teleorman au fost stinse 12 focare și sunt încă active 247 focare în gospodăriile populației și 515 cazuri la mistreți. Din cauza Pestei Porcine Africane, în Teleorman au fost uciși aproape 6.000 de porci, toți din gospodăriile populației.

La nivel național, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 231 de localități din 23 de județe, cu un număr de 746 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total, pentru combaterea PPA au fost eliminați 410.616 porci afectați de boală și există 1.803 cazuri la mistreți

În județul Teleorman, conform ANSVSA, au fost plătite despăgubiri pentru 25 exploatații de creștere a suinelor, toate din gospodăriile populației, în valoare de 423.400 lei.

George ZAVERA