Conflicte în alianță

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și desemnarea candidaților care vor intra în luptă pentru Palatul Cotroceni, deținut acum de liberalul Klaus Werner Iohannis și care rămâne în continuare candidatul susținut de Partidul Național Liberal, în coaliția de guvernare PSD-ALDE apar disensiuni.

Astfel Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, al doilea om în stat, președintele Partidului Alianța Liberală Democrată, formațiune politică care nu a reușit obținerea nici unui fotoliu de eurodeputat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, declară încă o data că vrea să se facă președinte, chiar și fără sprijinul PSD, ca și când social-democrații i-ar fi de mare ajutor, și eventual cu sprijinul altei formațiuni politice, (și aceasta de buzunar), Partidul Pro România, formațiune politică condusă de fostul premier și președinte al PSD, Victor Viorel Ponta.

”Fără doar și poate împreună cu colegii mei am analizat acest lucru și mă îndrept către candidatură. Dar ar fi mult mai util să aibă și o susținere cât mai largă. Din partea coaliției PSD-ALDE sau chiar mai mult. Dacă nu vom reuși acest lucru vom vedea dacă împreună cu colegii mei să găsim altă formula de alianță care să ne crească șansele. Poate să însemne Pro România”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul său președintele Partidului Social Democrat Viorica Vasilica Dăncilă a declarat duminică la Alexandria, că în ultimul timp a făcut mai multe vizite în mai multe județe ale țării, pentru a vedea ce își doresc social-democrații. Viorica Dăncilă a declarat că pesediștii își doresc propriul candidat la alegerile prezidențiale, motivând că nu este posibil ca cel mai mare partid din România să nu aibă propriul prezidențiabil, iar acesta va fi desemnat în urma unor studii sociologice.

Astfel coaliția de guvernare PSD-ALDE nu mai funcționează, fiecare partid va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale și nu vor merge pe liste commune, cum își doreau inițial. Acum ținta Vioricăi Dăncilă și a lui Călin Popescu Tăriceanu este să ajungă măcar în turul doi al alegerilor prezidențiale. Ce se va întâmpla rămâne de văzut după alegerile prezidențiale. Ceea ce este clar este că există deja un conflict între PSD și ALDE.

Ioan DUMITRESCU