Conduceţi cu prudenţă! Poliţiştii teleormăneni împânzesc șoselele din județ

Vin sărbătorile de iarnă și odată cu ele multe momente minunate. Numeroase riscuri pot întuneca însă frumuseţea acestor zile. O bună informare şi o atenţie sporită vă pot asigura sărbători liniştite şi fericite.

În acest context, Inspectoratul de poliție județean Teleorman vă ofere o serie de recomandări privind circulația în calitate de conducător auto, dar și de pieton în sezonul rece.

Aglomerația de pe șosele, grabă, neatenţia si condițiile meteo (ceață, polei) duc la creșterea numărului de accidente rutiere. Un comportament responsabil poate duce la evitarea acestora.

În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), IPJ TR recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

”Vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică”, se arată într-un comunicat al Poliției Telorman.

Pietonii sunt sfătuiţi să ”circule numai pe trotuare, iar în lipsa acestora pe potecile laterale”.

”Angajaţi-vă în traversarea părţii carosabile numai după ce v-aţi asigurat că acest lucru se poate face în siguranţă. Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat că nu există vreun pericol. Când plecaţi să colindaţi, nu vă deplasaţi în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice. ATENŢIE, strada nu este derdeluș!”, mai spun polițiștii teleormăneni.

Și șoferii trebuie să fie prudenți. Înainte de a plșeca la drum aceștia trebuie să-și pregătească mașina pentru iarna. ”Schimbați pneurile cu unele de iarna din timp. Compozitia speciala a cauciucului pentru iarna asigura o mai buna aderenta si asigura o distanta de franare mai scurta. Verificati bateria si starea instalatiei de iluminat. Ele va sunt de ajutor in trafic, dar si in situatia in care ramaneti blocat pe sectoarele de drum pe care nu s-a indepartat in timp util zapada cazuta din abundenta. Verificati starea instalatiei de incalzire, nivelul antigelului, stergatoarele de parbriz si jetul de apa”.

Curatati zapada de pe plafonul autovehiculului. Altfel, dupa ce veti porni, din pricina topirii acesteia, bucatile de zapada si gheata pot aluneca in fata la franare si va vor crea probleme de vizibilitate.

C.D.