Concursuri, spectacole şi multă voie bună în luna DECEMBRIE

Luna decembrie este una extrem de încărcată din punct de vedere al evenimentelor dedicate sărbătorilor de iarnă. Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României deschid şirul unei luni plină de sărbătoare care se încheie pe 31 decembrie, la miezul nopţii.
Spectacole, concursuri, muzică, basme, aprinderea bradului de Crăciun, şampanie şi multe alte surprize comprimate într-o singură lună.
Şirul acestor evenimente începe cu organizarea unui concurs intitulat „1 decembrie – moment istoric”.
La acest concurs participă elevii din şcolile şi liceele alexăndrene. Ei vor fi împărţiţi pe categorii de vârstă: clasele I – IV, clasele V – VIII şi clasele IX – XII. Fiecare unitate de învăţământ trebuie să pună în scenă un moment dedicat Zilei Naţionale a Românie, în genul Paradei Europei, dar cu durata mai mică, de doar 10 min.
Juriul pentru desemnarea câştigătorilor va fi compus din regizorul Cătălin Saizescu, actriţa Magda Catone, coordonatorul Festivalului de teatru tânăr ”Ideo Ideis”, Adreea Borţun, muzeograful Cătălin Borţun şi Inspectorul Șccolar General, Valeria Gherghe.
Aceştia vor urmări originalitatea punerii în scenă, interpretarea, scenografia (costume şi decor), încărcătura dramatic emoţională şi omogenitatea grupului artistic. Jurizarea va avea loc în data de 28 noiembrie, iar cea mai reuşită reprezentare, la categoria liceu, va fi transpusă într-un moment artistic în ziua de 1 decembrie, după depunerea de coroane.
Scenetele vor fi recompensate pe măsură. Copiii câştigători, la toate categoriile din concurs vor merge şi vor viziona la un teatru din Bucureşti, o piesă de teatru, adecvată vârstei. De asemenea, unităţile de învăţământ câştigătoare, la toate categoriile vor primi: locul I – calculator; locul II – videoproiector, iar locul III – imprimantă.
Şi elevii Consiliului Local al Tinerilor Alexandria vor serba Ziua Naţională a României aşa cum se cuvine. Aceştia vor încerca să promoveze drapelul şi însemnele naţionale în rândul tinerilor, defilând şi anul acesta timp de o săptămână, în fiecare seara pe străzile oraşului şi oprindu-se în fiecare club cu activităţi cu specific sărbătorii.
Mihai Constantinescu vine de Moş Nicolae
Iluminatul public de sărbători va fi inaugurat pe 6 decembrie, de Moş Nicolae. Evenimentul va avea loc pe platoul din faţa Casei de Cultură, acolo unde se va afla şi îndrăgitul cântăreţ, Mihai Constantinescu.
Alexăndrenii îl primesc pe Moş Nicolae cu spectacole, colinde şi multă voie bună.
Între 3 şi 6 decembrie, de la ora 10:00, conducerea Primăriei Alexandria oferă un program cu personaje din basme şi poveşti, reprezentaţie teatrală şi jocuri educative, copiilor din grădiniţe.
Pe data de 6 decembrie, pe platoul din faţa Casei de Cultură, începând cu ora 16:00, va avea loc un spectacol de teatru şi muzică pentru copii, personaje din basme, animaţie, jocuri interactive, maşină de baloane, tunuri de confetti. Seara se încheie cu aprinderea bradului de Crăciun, dar şi cu recitatul susţinut de Mihai Constantinescu.
În aşteptarea lui Moş Crăciun
Moş Crăciun va ajunge şi în casele copiilor cu rezultate bune la învăţătură, dar cu o situaţie financiară mai proastă. Pe data de 16 decembrie, angajaţii Primăriei vor acorda unui număr de 130 de copii bradul de Crăciun, ornamente, dar şi dulciuri. Vizaţi sunt copiii din creşe, grădiniţe, şcoli şi licee.
O zi mai târziu, este rândul sportivilor şi a copiilor cu rezultate deosebite în sfera artelor (muzică, pictură, sculptură, dans, etc) să fie premiaţi.
Pentru a nu se îngrămădi cu toţii la colindat, conducerea Primăriei Alexandria a realizat un program al celor care sunt aşteptaţi să colinde instituţia. Colindătorii sunt aşteptaţi în zilele de 18 şi 19 decembrie între orele 10.00 şi 12.00.
Şi copiii de la Consiliul Local al Elevilor Alexandria îl vor aştepta pe Moş Crăciun. În cadrul proiectului „Moş Crăciun există” aceştia vor organiza acţiuni caritabile pentru copii şi familii cu situaţii dificile, dar şi pentru tinerii cu situaţie precară şi pentru vârstnici.
Tot în cadrul acestui proiect, elevii de la CLTA se vor costuma în Moş Crăciun şi personaje din poveştile de iarnă şi vor încerca să-i bucure pe micuţii care trec prin centrul municipiului.
Anul nou sărbătorit în stradă cu artificii, şampanie şi vin
Alexăndrenii care nu vor avea altceva mai bun de făcut în noaptea de Revelion pot merge în centrul oraşului pentru a ciocni un pahar cu şampanie. Mai mult decât atât, aceştia vor avea parte şi de un superb foc de artificii.

Claudiu DUMITRACHE

Despre autor