Concediere colectivă! 616 persoane și-au pierdut locul de muncă

616 teleormăneni au rămas fără loc de muncă în ultima săptămână după cea mai mare concediere colectivă care a avut loc în ultimii ani în județul nostru.

În perioada 27 ianuarie – 04 februarie 2020, urmare a notificărilor primite de la agenții economici privind intenția de a disponibiliza personal, reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman au acordat, potrivit legislației în vigoare, servicii de preconcediere pentru 616 persoane afectate de această măsură.

Astfel, au fost identificate 545 persoane ce îndeplinesc condițiile pentru a solicita indemnizație de șomaj potrivit Legii. Celelalte persoane au fost repartizate pe locuri de muncă vacante sau fac parte din categoria persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru solicitarea de pensie, sau nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea indemnizației de șomaj, potrivit legislației în vigoare.

Pentru a eficientiza activitatea de înregistrare și de stabilire de drepturi pentru persoanele care doresc să se înregistreze în evidențele AJOFM Teleorman, au fost stabilite serii/grupe de câte 70 persoane, până la data de 17.02.2020 fiind înregistrate 458 dosare de șomaj.

Având în vedere faptul că persoanele disponibilizate dețin competențe profesionale în domeniul confecțiilor textile, AJOFM Teleorman a contactat agenții economici din acest domeniu în vederea repartizării persoanelor disponibilizate pe locurile de muncă vacante, pentru organizarea de programe de formare profesională și/sau programe de ucenicie la locul de muncă.

Astfel, agenții economici care au locuri de muncă vacante, pot depune ofertele cu locuri de muncă la sediile punctelor de lucru/agențiilor locale.

Precizăm că, AJOFM Teleorman vine în sprijinul persoanelor disponibilizate, cu servicii de prevenire a şomajului cum ar fi: informare, plasare pe locurile de muncă vacante, reorientarea profesională, sondarea opiniei şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a șomajului.

Astfel, în perioada preavizului angajații vizați de disponibilizarea colectivă beneficiază de servicii de preconcediere realizate/furnizate de agenție: informare privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare și de formare profesională; plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local și instruirea în modalități de căutare a unui loc de muncă; reorientarea profesională în cadrul unității sau prin cursuri de formare de scurtă durata; sondarea opiniei salariaților și consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a șomajului.

Claudiu DUMITRACHE