Comuna Frumoasa și legendele ei…

Mariana Lungu este bibliotecar al Bibliotecii comunale Frumoasa din anul 1998, iar când vorbește despre localitatea unde își desfășoară activitatea, sensibilitatea își face loc, iar lucrurile pe care le aflăm de la aceasta sunt extrem de interesante.

Astfel, aflăm că la 25 km de Alexandria, în sudul județului Teleorman, în apropierea Dunării, pe teritoriul acestei localități, oamenii și-au desfășurat activitatea de mult timp, fapt dovedit de săpăturile arheologice care au scos la iveală o cetate de lemn și pământ, datând din secolul al XIV-lea, din vremea lui Mircea cel Bătrân, iar cea mai veche atestare documentară fiind din anul 1518.

Tot de la Mariana Lungu aflăm că denumirea localității este datorată unei femei foarte frumoase, care era proprietara moșiei din aceste locuri și că în România există patru localități cu această denumire în județele Bacău, Harghita, Suceava și Teleorman.

Frumoasa a fost înființată, conform legendei, în jurul anului 1800, de către un număr restrâns de români, turci și bulgari, veniți de peste Dunăre, mai târziu venind și câteva familii de olteni, în anul 1864 fiind 160 de capi de familie.

Bibliotecara Mariana Lungu ne întoarce în timp, iar noi reușim să recreem atmosfera altor timpuri cu ochii minții și admirația datorată atașamentului pentru aceste meleaguri.

Comuna Frumoasa este alcătuită astăzi din două sate, Frumoasa (reședința) și Păuleasca și are o populație de aproximativ 2.000 de locuitori.

Revenind la legendele locului, ni se spune că satul Păuleasca este denumit astfel de la numele uneia dintre fetele arendașului moșiei (acestea se numeau Frosa și Paulina).

Lucruri interesante, spuse cu sensibilitate de către un om care își desfășoară activitatea în cel mai frumos loc: între cărți.

Adevăruri și legende minunate din Frumoasa, spuse spre a nu se uita.

Mai multe amănunte se pot afla pe site-ul Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman, a cărui inițiativă de a aduna bibliotecarii din județ pentru a-și prezenta activitatea și localitatea, este demnă de a fi apreciată.

Cornelia RĂDULESCU