Compas Cultural, program pentru adolescenții pasionați de arte și cultură

A fost prelungită perioada de înscrieri în Compas Cultural, programul care pregătește adolescenți pasionați de arte și cultură, dornici să învețe principiile de bază ale managementului cultural și care sunt pregătiți să se implice în organizarea unor proiecte culturale online pentru publicul din orașul lor.

Înscrierea se face în doi pași: prin completarea unui formular, apoi candidații trebuie să trimită un video în care să povestească despre o pasiune, un domeniu de interes, o carte sau un film sau chiar și ultimul canal de TikTok la care s-au abonat și de ce, la adresa andrada@bloczero.ro.

A fost prelungit termenul de înscriere până pe 17 iulie, ora 23:59, iar rezultatele selecției vor fi anunțate pe 21 iulie.

Vor fi selectați zece adolescenți, elevi în clasele IX-XI, din toată țara.

Proiectul este organizat de Asociația Bloc Zero, în parteneriat cu Asociația One World Romania prin programul One World Romania la Școală, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În viziunea Bloc Zero, un hub cultural este un spațiu alternativ multidisciplinar, în care filmul își dă întâlnire cu teatrul, literatura și artele vizuale, iar adolescenții coordonatori sunt cei care îi construiesc arhitectura virtuală: selectează artiști, planifică evenimente, mediază întâlniri și moderează discuții și Q&A-uri.

Coordonat de Asociația Bloc Zero și implementat în parteneriat cu One World România la Școală, „Compas cultural” este un proiect interdisciplinar care își propune să susțină înființarea a cinci hub-uri culturale coordonate de adolescenți, în orașele lor, în colaborare cu instituții locale- muzee, teatre, galerii de artă sau cinematografe.

În luna iulie, două webinarii despre managementul cultural vor oferi noțiuni extinse despre dezvoltarea unui program cultural, de la identificarea nevoilor locale până la selectarea artiștilor și organizarea unei campanii de promovare. Mai departe, câte două webinarii pentru fiecare direcție culturală (cinematografie, arte vizuale, arte performative și literatură contemporană), organizate între lunile iulie și septembrie, vor aprofunda noțiuni teoretice din fiecare, urmate de teme practice, adaptate realității fiecărui participant.

Partea practică a proiectului îi va implica pe cei 10 participanți în realizarea unei selecții de cinci filme (până la jumătatea lunii iulie), organizarea unei expoziții de artă (septembrie) și organizarea a opt evenimente live pe Facebook: trei care vor include proiecții de film online urmate de discuții (august), două reprezentații de teatru online urmate de discuții (august), două evenimente de lectură contemporană urmate de discuții cu autorii (septembrie), dar și un vernisaj al expoziției de arte vizuale, pe care adolescenții o vor pregăti de la selecția artiștilor și lucrărilor până la ultimele ecouri de feedback.

Participanții vor beneficia permanent de susținerea, încurajarea și expertiza membrilor Asociației Bloc Zero și a partenerilor acestora.

Compas Cultural dezvoltă abilitățile necesare coordonării unui hub cultural, iar adolescenții vor învăța să dezvolte un program cultural pornind de la specificul local, să identifice nevoile publicului și să creeze evenimente care să răspundă acestora, să desfășoare o cercetare a ofertei culturale naționale, dar și să implementeze o campanie de promovare pentru evenimente culturale.

Cornelia RĂDULESCU