Companiile de asigurări nu mai sunt obligate să facă rezerve financiare pentru victimele accidentelor

Conform legii, în cazul accidentelor rutiere soldate cu victime sau cu răniţi grav, compania de asigurări care a vândut poliţa RCA şoferului vinovat de producerea accidentului este cea care trebuie să despăgubească victimele ori, în caz de deces, rudele victimelor. Plata se face în urma unei negocieri amiabile sau, în cazul unor neînţelegeri, conform hotărârilor stabilite de către instanţele de judecată.
Până de curând, companiile de asigurări autorizate să vândă poliţe RCA aveau obligaţia de a constitui rezerve de bani la nivelul pretenţiilor aduse în instanţă de către victimele accidentelor rutiere ori de rudele acestora şi să le păstreze până la finalizarea proceselor. Beneficiind de această prevedere, tot mai multe victime ale accidentelor au apelat la “bunăvoinţa” avocaţilor specializaţi în astfel de procese, solicitând sume de bani semnificative.
Cum în foarte multe cazuri sumele cerute de părţile vătămate erau de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de euro, dauna medie achitată pe segmentul asigurărilor auto fiind în luna martie de 36.000 euro, în punctul maxim rezervele constituite de companiile de asigurări au depăşit cumulat suma de 1,3 miliarde de lei. Sumele foarte mari de bani pe care companiile de asigurări erau obligate să le ţină blocate până la luarea unei decizii de către instanţa de judecată au constituit unul dintre motivele principale pe care acestea le-au invocat pentru repetatele scumpiri ale poliţelor RCA.
Pentru a debloca piaţa asigurărilor auto, a fost luată măsura prin care societăţile de asigurări nu mai sunt obligate să pună deoparte, până la finalizarea proceselor, sumele de bani cerute de către victimele accidentelor sau de urmaşii acestora. Pentru firmele de asigurări avantajul este evident, condiţia fiind aceea de a reuşi să achite daunele câştigate în instanţă de victimele accidentelor. Iar dacă nu vor să se ajungă în instanţă, companiile de asigurări trebuie să mărească nivelul despăgubirilor în toate cazurile în care plata se face în baza înţelegerilor cu victimele accidentelor sau cu urmaşii acestora.

George ZAVERA