Comercianţii, în vizorul comisarilor de la Protecţia Consumatorului

În perioada de iarnă antigelul e indispensabil pentru cei aflaţi la volan, iar dacă se face rabat la calitate şi cantitate, există riscul ca maşinile să fie trase pe dreapta. Poate că şi acesta a fost unul din motivele pentru care cei de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au efectuat încă înainte ca frigul să pună stăpânire pe judeţ acţiuni de control privind comercializarea lichidului antigel şi a lichidului pentru spălarea parbrizelor.
Controlul s-a desfăşurat la 13 agenţi economici din oraşele şi municipiile judeţului, în 9 cazuri depistându-se abateri de la prevederile legale în vigoare. Au fost controlate produse în valoare de 10.190 lei, cele cu abateri, oprite temporar de la comercializare, totalizând 1.337 lei.
În afară de această măsură s-au mai aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 amenzi în valoare totală de 19.000 lei, iar în trei cazuri agenţi economici au fost doar avertizaţi şi s-au oprit definitiv de la comercializare produse în valoare de 35 lei.
Principalele abateri constatate au fost nerespectarea prevederilor legale privind ambalarea şi etichetarea.
S-au mai semnalat lipsa de afişare a preţului, a codului unic de înregistrare, a orarelor de funcţionare şi a denumirii unităţii.
Şi pentru că decembrie e luna cadourilor, iar copiii sunt primii pe listă, atât de Moş Nicolae cât şi de Moş Crăciun, au fost controlaţi şi comercianţii de jucării. 11 operatori economici din Alexandria, Turnu Măgurele, Siliştea Gumeşti, Lisa, Piatra şi Trivale Moşteni au intrat în vizorul comisarilor de la CJPC Teleorman, în 10 dintre cazuri găsindu-se abateri de la normele legale în vigoare.
Au fost controlate 1238 de jucării, în valoare totală de 23.773 lei, circa 10 la sută dintre acestea având abateri de la normele legale, în sensul că lipseau informaţiile privind numele, denumirea comercială sau marca înregistrată a producătorului şi/sau importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi. De asemenea s-a constatat că nu erau îndeplinite cerinţele esenţiale şi speciale de siguranţă. Ca şi în cazul altor controale tematice lipseau preţurile afişate, ca şi codul de înregistrare, orarul de funcţionare sau denumirea firmei.

M.M.