Comemorarea morţilor Revoluţiei, desfăşurată într-un cvasianonimat

Duminică, 22 decembrie, la Monumentul eroilor martiri căzuţi în Revoluţie, din faţa Prefecturii Teleorman, s-a desfăşurat un ceremonial de comemorare a celor care au plătit cu viaţa libertatea noastră de azi. De remarcat faptul că din cei 21 de eroi martiri nici unul n-a murit pe teritoriul judeţului, în decembrie 1989 ci în alte zone ale ţării.
Ceremonia a fost deschisă de Alexandru Vătafu, liderul revoluţionarilor teleormăneni după care a urmat o slujbă de pomenire susţinută de un sobor de preoţi.
Despre importanţa evenimentelor din decembrie 1989, au vorbit subprefectul Carmen Dan, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, viceprimarul Alexandriei Edi Oprea, iar din partea revoluţionarilor, au vorbit preotul Nicolae Bonaş şi Gabriel Bonaş.
Parlamentarii teleormăneni au fost slab reprezentaţi de Timotei Stuparu, Ică Calotă şi Florin Dumitrescu, toţi de la USL.
Cel mai numeros grup prezent la ceremonie a fost cel al părinţilor, rudelor şi prietenilor celor căzuţi în revoluţie, cărora li s-au alăturat câţiva dintre reprezentanţii revoluţionarilor.
După depunerea coroanelor şi jerbelor Garda militară a prezentat onorul şi acţiunea s-a încheiat.
De remarcat faptul că, în afara celor direct implicaţi în această ceremonie, cu fiecare an care trece tot mai puţini cetăţeni au fost prezenţi la comemorarea Revoluţiei din Decembrie, doar trecătorii prin zonă privesc curioşi ceremonia, preţ de maximum câteva minute, apoi îşi văd de treburile lor.
Viaţa grea a românilor după aproape un sfert de veac, de capitalism sălbatic, cu guvernări care de care mai incapabile să scoată ţara din marasm, cetăţenii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi, şi nu sunt puţini cei care consideră, că schimbarea n-a fost benefică, pentru ei.
Este una din posibilele explicaţii pentru faptul că, la un eveniment de genul celui desfăşurat duminică la Alexandria participarea publicului a fost aproape inexistentă.
Să sperăm că lucrurile de vor îndrepta şi situaţia economico-socială a cetăţenilor îi va determina să preţuiască la justa valoare momentul desprinderii de dictatură.

M.M.