Comemorarea eroilor Armatei Române: Ceremonial pentru militarii căzuţi în luptă la Prunaru

Miercuri, 28 noiembrie 2018, începând cu ora 11:00, va avea loc ceremonia publică prilejuită de comemorarea eroilor Armatei României la Monumentul personalului militar căzut la datorie în acțiuni de luptă în localitatea Prunaru.

Sunt invitaţi să participe la ceremonial reprezentanții autorităților publice județene și locale, parlamentarii județului și reprezentanții filialelor partidelor politice, reprezentanții serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, ai operatorilor economici, ai sindicatelor și organizațiilor nonguvernamentale, reprezentanții filialelor veteranilor de război, ai filialei cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai revoluționarilor, alături de cetățenii județului.

Şarja de la Prunaru a fost o acţiune militară de nivel tactic, desfăşurată pe Frontul Român (secţiunea Frontului de Est aflată pe teritoriul României în Primul Război Mondial) în timpul campaniei din 1916.

Ea s-a desfăşurat în 15/28 noiembrie şi a avut ca rezultat victoria forţelor Puterilor Centrale, în ea fiind angajate forţe române din Regimentul 2 Roşiori şi forţe ale Puterilor Centrale.

Deşi Regimentul 2 Roşiori a pierit aproape în totalitate, lăsând pe câmpul de luptă 216 camarazi căzuţi, morţi sau răniţi, graţie eroicei şarje de la Prunaru Divizia 18 Infanterie s-a putut regrupa pe aliniamentul Letca Veche-Jilava, contribuind din plin la operaţiunile de apărare a Bucureştilor, iar comandantul acesteia, generalul Refrendaru Ion a avut mai târziu, în perioada de refacere a armatei române, un rol pozitiv.

Colonelul Naumescu Gheorghe, comandantul regimentului, care a condus în fruntea trupei sale atacul, deşi era bolnav (pneumonie şi o rană de operaţie ce nu se închidea), nu a murit în timpul atacului, ci a fost luat prizonier şi internat în Bulgaria, unde a murit în luna iulie 1917.

Locotenent-colonelul Pop Emanuil (ajutorul comandantului) a preluat comanda regimentului pe care l-a condus cu destoinicie până în 1919, participând la bătălia de la Mărăşeşti şi în campaniile pentru apărarea Unirii, din Basarabia şi Ungaria.

Corpul neînsufleţit al generalului Naumescu Gheorghe (fusese avansat) a fost adus din Bulgaria, cu onorurile de rigoare în anul 1927.

Un cimitir militar a fost înfiinţat pe locul unde s-au desfăşurat luptele şi unde au căzut la datorie soldaţii din Regimentul 2 Roşiori. În anul 1933 a fost ridicat în incinta cimitirului militar un monument comemorativ contituit dintr-o stelă de piatră cioplită în vârful căreia se află o statuie de bronz înfăţişând un vultur cu aripile întinse gata să-şi ia zborul.

Monumentul este refăcut, precum şi cimitirul de onoare.

Un număr de 216 stejari au fost plantaţi în jurul cimitirului de onoare, unul pentru fiecare erou căzut în luptă.

Militarii Batalionului 1 Caracal continuă tradiţia Regimentului 2 Roşiori.

Nu numai roşiorii Regimentului 2 au căzut în bătălia respectivă, ci şi infanterişti din batalionul comandat de maiorul Stoicescu Dumitru (căzut şi el).

Încleştarea, chiar de scurtă durată, a fost de mare angajament.

Cornelia RĂDULESCU