Combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice

Distribuție Oltenia, venind în sprijinul consumatorilor de energie electrică, a organizat un număr de 5613 acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice de către consumatorii casnici și agenții economici în intervalul aprilie-iunie 2020.

Fenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale și pierderi de vieți omenești și are impact direct asupra calității alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Peste 5613 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie au fost verificate în perioada aprilie-iunie 2020.

Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative.

În plus, consumul fraudulos de energie influențează calitatea serviciilor, determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentarii cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice și respectând prevederile legale în vigoare.

Sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare.

Distribuție Oltenia va realiza controale periodice pe teren, iar consumatorul trebuie să verifice periodic propriul sistem.

Departamentele specializate din cadrul Distribuție Oltenia organizează acțiuni în colaborare cu organele de specialitate ale Poliției pe linia prevenirii și combaterii caracterului infracțional al faptelor. În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcționarii echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalațiilor energetice, executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sunt sesizate organele de urmărire penală competente.

Este necesară verificarea periodică a funcționării grupului de măsurare a energiei electrice şi informarea de urgență a operatorului de distribuție, prin canalele existente telefonic, apelând oricare dintre numerele de telefon: 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 și prin email, la adresa distributie@distributieoltenia.ro în cazul în care se observă orice nereguli privind funcționarea acestuia.

În cele 7 județe în care operează Distribuție Oltenia au fost verificate 5613 locuri de consum și au fost identificate 445 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică: Argeș- 81 cazuri; Dolj- 114 cazuri; Gorj- 8 cazuri; Mehedinți- 57 cazuri; Olt- 104 cazuri; Teleorman- 67 cazuri; Vâlcea- 14 cazuri.

Este în interesul și beneficiul consumatorilor să sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie, pentru ca aceste situații, dăunătoare consumatorilor corecți, să poată fi stopate. Toate sesizările primite din partea clienților, precum și identitatea acestora sunt confidențiale pe tot parcursul acțiunilor departamentului specializat.

Cornelia RĂDULESCU