Colegiul Național ”A.I. Cuza” din Alexandria, la ceas aniversar

Și în acest an, la ceas aniversar, cu ocazia Zilei Colegiului Național ”A.I Cuza” din Alexandria, conducerea unității de învățământ a organizat o festivitate ce a cuprins un impresionant program artistic, în care au fost implicați elevi ai colegiului, coordonați de cadre didactice ale unității de învățământ, dar și ateliere de lucru ce au constat în activități educative, artistice și culturale, concursuri științifice și sportive.

Festivitatea s-a desfășurat începând cu ora 10:00, în sala de festivități a Amfiteatrul B, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru toți cei prezenți la eveniment: actuali și foști elevi ai liceului, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor locale și județene.

Așa cum era normal la un astfel de eveniment, festivitatea a început cu intonarea Imnului Național, moment pregătit de câțiva elevi care au interpretat la pian și vioară.

După acest moment emoționant, directorul Stănoiu Florin a ținut un discurs, în care a făcut o scurtă incursiune în istoria colegiului la cârma căruia se află, precizând că ” ne lăudăm că avem 60 de ani de când am avut prima oară numele de Alexandru I. Cuza. Pentru că între timp, mai mult nu l-am avut”.

Acesta a evidențiat că ”un liceu, un colegiu, înseamnă cumva și pecetea numelui pe care îl poartă. Îmi place să cred că ni-l merităm pe deplin în ziua de astăzi”.

În acest sens, Florin Stănoiu a vorbit despre rezultatele obținute de elevii colegiului la cele mai recente examene naționale, Bacalaureatul și Admiterea și a amintit despre rezultatele deosebite obținute de elevi ai Colegiului A.I. Cuza la olimpiadele școlare.

”Eu zic că suntem astăzi aici și pentru că am avut și profesorii și elevii pe care i-am avut de-a lungul timpului și pe care îi avem astăzi. Mie îmi place să cred că activitatea sau esența activității unui dascăl, mânuitor de baghetă magică, este ceea ce face el la clasă cu colectivitatea, cu toți copiii. Obligația sfântă a corpului didactic dintr-o instituție de învățământ este să creeze viitor, să creeze șanse pentru absolvenții săi”, a spus Florin Stănoiu.

”Din 1981 de când sunt aici, n-am avut un an așa de rodnic în ce privește olimpiadele”, a continuat directorul unității de învățământ.

Ca dovadă a recunoașterii rezultatelor obținute la olimpiadele școlare naționale și internaționale, elevi din cadrul colegiului au fost premiați de conducerea unității de învățământ. Este vorba despre 11 elevi și anume: Covache Busuioc Răzvan, Burtea Daria-Teodora, Achim Mihaela-Elena, Țone Alexandru, Pătrașcu Andra Amalia, Pătru Miruna-Teodora, Martinescu Adelina-Ioana, Prisăcaru Emanuel, Stancu Bianca Valentina, Ciocociu Diana și Badea Răzvan Teodor.

Aceștia au primit premii în bani și diplome de merit, înmânate de directorul adjunct al Colegiului A.I. Cuza din Alexandria, Cătălin Micu.

Diploma ”Absolvent de onoare a Colegiului A.I. Cuza” Alexandria, înmânată în premieră.

Pentru prima dată, începând cu acest an, a fost premiat și un fost absolvent al colegiului, promoția 1975. Este vorba despre Ștefan Mitroi care a primit diploma ”Absolvent de onoare al Colegiului „A.I Cuza”.

”Suntem, indiferent de cine am fi în plan social, indiferent de câtă faimă ne-am bucura, copilul părinților noștri. Eu sunt copilul acestei școli… Am ajuns să primesc diplomă de Făt Frumos când sunt aproape căpcăun”, a spus Ștefan Mitroi.

În încheierea discursului său, Ștefan Mitroi s-a adresat elevilor actuali ai colegiului, pe care i-a îndemnat să țină cu dinții de această vârstă.

”Este poziția socială, poate chiar astrală, cea mai importantă pe care o are un om în viața lui: adolescență perpetuă. Vă doresc să ajungeți mai importanți decât mine, nu neapărat scriitori. Nu vă sugerez să scrieți, vă rog, însă, să citiți. Să citiți mai mult decât ecranul laptopului și al telefonului mobil”.

Printre alți foști absolvenți de seamă ai colegiului, enumerați de directorul Florin Stănoiu, amintim: Mircea Scarlat, Marin Radu Mocanu, Ștefan Mitroi, Liviu Vasilică, Nicolae Guruianu, Vlădulescu Constantin, Marian Petcu ș.a.
După discursuri, a urmat un program artistic ce a cuprins: un moment artistic dedicat Unirii, intitulat ”Unirea face puterea”, momente muzicale pregătite de corul liceului și de elevi ai colegiului și, în încheierea festivității, Ansamblul ”Hora”, păstrător al tradițiilor populare românești, a pregătit un moment artistic, alături de interpretul Florin Vasilică, fost elev al colegiului.

În cursul zilei de ieri, elevii Colegiului Național ”A.I. Cuza” au desfășurat activități educative, artistice și culturale, concursuri științifice și sportive dedicate Zilei Colegiului.

Până în 2015, unitatea de învățământ era cunoscută sub denumirea de Liceul Teoretic ”Al.I. Cuza”, iar din 1 septembrie 2015, ca urmare a rezultatelor obținute de profesorii și elevii liceului, Ministerul Educației Naționale a acordat unității de învățământ titulatura de Colegiulu Național ”Al. I. Cuza” Alexandria.

M. MEILĂ