CJCPCT Teleorman: Compartimentul de Cercetare

Compartimentul de Cercetare al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman organizază activități în domeniul culturii tradiționale, care constau în conservarea, transmiterea și valorificarea elementelor de cultură.

Acest compartiment promovează obiceiurile, tradițiile și creațiile populare, organizând tabere de pictură, expoziții, concursuri și festivaluri, sprijinind tinerii talentați.

Activitatea acestui compartiment este concretizată prin acțiunile: „Șezătoare în ajunul sărbătorii de Sfântul Andrei”, „15 ianuarie-Ziua Culturii Naționale”, „Zărezeanul”, „Dragobetele”, „Obiceiuri de Florii”, „Sfintele Paști-Credință și datini”, „Tabăra de pictură-Zimnicea”, Festivalul Tradiții și obiceiuri de iarnă-„Iată,vin colindătorii”.

Compartimentul Cercetare al CJCPCT Teleorman se ocupă și de culegerea datinilor, obiceiurilor, tradițiilor și dansurilor populare specifice zonei Teleormanului și împrejurimilor.

O altă preocupare a compartimentului este și achiziționarea costumelor autentice, CJCPCT Teleorman având în patrimoniu o colecție bogată de astfel de costume.

Punerea în valoare a creației artistice teleormănene, constând în meșteșuguri, artă plastică, artă decorativă, este o altă latură a activității desfășurate de acest compartiment.

Trebuie menționat faptul că majoritatea costumelor populare pe care le poartă membrii Amsamblului Burnasul sunt procurate direct de la sursă.

Cornelia RĂDULESCU