CJCPCT Teleorman: Ansamblul „Burnasul”, mesagerul folclorului teleormănean

În cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman își desfășoară activitatea Ansamblul profesionist de cântece și dansuri populare „Burnasul”.

Acest ansamblu este alcătuit din Grupul vocal bărbătesc, Orchestra de muzică populară și Formația de dansuri populare.

Ansamblul Burnasul a fost înființat în anul 1990, devenind rapid cunoscut și apreciat în județ și în întreaga țară, datorită seriozității și profesionalismului de care dau dovadă membrii lui.

Ansamblul a primit premii la multe festivaluri naționale și internaționale, ducând mesajul spiritualității românești, transpus în dansuri și cântece, în Italia, Belgia, Egipt, Siria, Iordania, Turcia, Spania, Bulgaria.

Orchestra ansamblului are un stil autentic de interpretare, făcându-se remarcată prin alternanța orchestrală între taraful tradițional (țambal, vioară, cobză, fluier, nai) și formația complexă, cu clarinet, acordeon și trompetă și asigurând acompaniamentul în timpul spectacolelor.

Grupul vocal al Ansamblului Burnasul are o vechime de 20 de ani. Este o formație artistică reprezentativă a folclorului autentic, datorită pasiunii, talentului și efortului celor care îl alcătuiesc.

Suitele de dansuri populare sunt alcătuite din piese coregrafice din toate zonele țării, Formația de dansuri populare a Ansamblului Burnasul executându-le cu un rafinament profesionist.

Ansamblul teleormănean a participat ca invitat special la numeroase manifestări culturale, fiind prezent la multe emisiuni de televiziune și de radio.

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, începând cu orele 19.00, în Piața Constituției din București, cântecele populare din Teleorman au fost prezentate de artiștii Grupului „Burnasul’’al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman în cadrul evenimentului „Târgul de Crăciun”-2018, organizat de Primăria Capitalei prin Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti.

Grupul vocal bărbătesc „Burnasul” al Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Teleorman a fost mesagerul cântecului tradițional teleormănean într-un recital în cadrul Galei Aniversare „O țară, o sută de ani, mii de valori” care a avut loc la București.

Grupul vocal bărbătesc „Burnasul” va evolua luni, 17 decembrie 2018, în fața spectatorilor din Alexandria, în cadrul Festivalului național de colinde „Iată, vin colindătorii!”.

Cornelia RĂDULESCU