Cîțu și renunțarea la restricții

Primul ministru liberal, Florin Cîțu îi anunță pe români că este posibil ca de la 1 iunie să vedem luminița de la capătul tunelului; respectiv să se renunțe la o parte din restricțiile împotriva pandemiei coronavirus. La acest lucru, mai spune premierul, se poate ajunge dacă se va atinge pragul de 10 milioane de vaccinați anticoronavirus. Este posibil ca de la 1 iunie, la începutul verii, să se prelungească intervalul orar în care sunt deschise magazinele, să se redeschidă restaurantele, cafenelele, barurile și în general industria HoReCa să revină la normalitate.

„Voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Vom începe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, a declarat Florin Cîţu, la începutul acestei săptămâni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Pentru toate acestea este nevoie ca până în prima zi a primei luni de vară să se respecte toate restricțiile care sunt în momentul de față în vigoare. De Paștele ortodox, însă, restricțiile nu vor fi ridicate, preoții vor sluji probabil cu masca pe figură, credincioșii vor merge la biserică la fel, cu masca și vor păstra distanța. Până la 1 iunie nunțile, botezurile și chiar și înmormantările vor fi făcute cu un număr limitat de participanți.

Revenirea la normalitate, posibilă după 1 iunie și anunțată de primul ministru Florin Cîțu, a dat deja de furcă în coaliția de guvernare, liberalii având mult de furcă cu cei de la Uniunea Salvați România. De altfel, contrele între USR și PNL sunt pe fel și fel de motive, de la numirea în funcții importante, chiar până la purtarea măștii obligatorii în momentul de față.

Despre posibila revenire la normalitate, deputatul liberal de Teleorman, Maria Stoian se echivează să răspundă. Contactată telefonic, deputatul Maria Stoian a refuzat să vorbească pretextând că se află într-o ședință. Am fi putut să o credem că din cauza ședinței nu poate răspunde, dacă și-ar fi arătat disponibilitatea de a vorbi la finalul acesteia. Însă Maria Stoian a afirmat că ”vorbim altă dată, peste cîteva zile”, nu mai încolo peste o oră sau două. Greutatea în comunicare a deputatului liberal Maria Stoian este cunoscută de mult timp și cu toate acestea, Maria Stoian reprezintă județul Teleorman în Camera Inferioară a Parlamentului.

Ioan DUMITRESCU