Citim tot mai puţin ! Nici de la Bibliotecă nu mai împrumutăm cărţi

Conform celor mai recente studii, mai mult de jumătate dintre români nu au citit nici o carte în 2016.

Acest lucru poate fi și din cauza faptului că, în județe precum Teleormanul, de exemplu, achiziția de carte este o mare problemă, din moment ce există doar câteva locuri cu acest profil. Ca alternativă, teleormănenii au la dispoziție bibliotecile publice. Câți oameni mai trec, astăzi, pragul unei biblioteci, câți dintre noi mai citim o carte și, dacă nu, care este motivul, aflăm din materialul următor.

Citim din ce în ce mai puțin, chiar deloc. O spun studiile și o recunosc și oamenii. Stilul de viață alert, faptul că avem la dispoziție mediul online și mass-media, în general, îi fac pe mulți să renunțe la cărți.

În județe precum Teleormanul, de exemplu, achiziția de carte este o reală problemă, atât timp cât sunt orașe și municipii care nu au nici o librărie.

Iar în Alexandria, cărțile se vând în doar câteva locuri. Soluțiile pentru cei care vor să citească rămân achiziția cărților de pe internet sau împrumutarea lor de la biblioteca publică. Conform reprezentanților Bibliotecii județene Marin Preda din Alexandria, câteva zeci de oameni vin, zilnic, să împrumute o carte.

Lucrurile se schimbă puțin când vine vorba despre copii. Acestora încă le place să citească.

Studiile mai arată că doar 3 la sută dintre români au citit, pe parcursul anului 2016, mai mult de 10 cărți.

C. DUMITRACHE