Ciobanii au scăzut prețul mioarelor

Câteva zile îi mai desparte pe creștinii ortodocşi de sărbătoarea Învierii Domnului. La români, preparatele din carnea de miel sunt nelipsite, iar comercianţii încearcă să vândă cât mai mult.

Sătui de concurenţa din pieţe, ciobanii din Teleorman şi-au făcut conturi pe site-urile de anunţuri şi s-au apucat să vândă on-line. În majoritatea cazurilor, preţurile la carnea de miel sunt similare celor din 2016, în unele zone ale judeţului fiind chiar mai mici faţă de anul trecut.

Cu doar 3 zile înainte de Paşti, site-urile sunt pline anunţuri de genul: „vând iezi, vând miei”. Cumpărătorii care achiziţionează miei de pe internet scutesc şi timp, dar şi bani. Şi asta pentru că mielul online este mai ieftin decât cel din piaţă. Ciobanii spun că ei percep preţ de producător în timp ce comercianţii din pieţe pun un adaos care poate ajunge şi la 10 lei.

Majoritatea teleormănenilor preferă să aibă pe masa Sfintelor Sărbători de Paşti ouă roşii, cozonac, friptura, drobul şi vestita ciorbă de bureţi făcută din măruntaiele mielului. Cât ar fi de sărac, încearcă să cumpere măcar o bucăţică de miel sau de ied, să simtă şi familia lui că Paştele sfânt a venit şi pentru ei!

Din păcate, banii sunt de la an la an tot mai puţini, şi tot mai puţine familii îşi permit să mai cumpere şi să pună pe masa de Paşti o bucată de miel sau de ied, mai ales că şi crescătorii de animale, atâţia cât mai sunt, au ridicat preţurile la un nivel la care majoritatea teleormănenilor nu poate face faţă.

Ne-aducem aminte că anul trecut, când preţul cărnii de miel fiscalizat a fost în jurul a 20 de lei kilogramul, foarte mulţi dintre crescătorii de oi au rămas cu mieii nevânduţi, aşa cum au rămas şi foarte mulţi dintre comercianţi cu carnea în galantare.

Preţurile pe internet variază între 6 şi 10 lei pe kilogramul de miel în viu şi 20 lei tăiat.

Și inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman au anunţat că vor organiza, ca şi în anii trecuţi, o serie de controale pentru verificarea modului în care sunt produse, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, dar şi alte alimente consumate cu precădere în perioada sărbătorilor pascale.

Mai mult decât atât, inspectorii sanitar-veterinari vor autoriza punctele de tăiere a mieilor în spaţii special amenajate, dacă autorităţile locale vor solicita acest lucru şi dacă vor respecta toate condiţiile.

C. Dumitrache