Cioban, amendat cu 500 lei pentru apelare abuzivă a numărului unic de urgență 112

Un cioban din Olteni a fost amendat, zilele trecute, pentru c-a apelat abuziv numărul unic de urgență 112. Potrivit unui comunicat de presă al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, bărbatul, cioban la o stână din acele împrejurimi, a apelat în repetate rânduri, cu rea intenție, numărul unic pentru apeluri de urgență 112, fără să justifice o situație care să necesite intervenția de urgență a agențiilor specializate de intervenție (pompieri, jandarmi, polițiști, ambulanță).

În primă fază, ciobanul a sunat la 112 motivând că în urma unei neînțelegeri cu un alt cioban, a suferit vătămări corporale și ar avea nevoie de o ambulanță, însă, când s-a solicitat locația în care acesta se afla, pentru a primi primele îngrijiri medicale, s-a constatat că datele furnizate de cioban, privind locația, nu erau cele adevărate.

Pentru c-a apelat fără un motiv întemeiat numărul unic de urgență, a doua zi, bărbatul a fost căutat și identificat de poliție. În urma verificărilor efectuate de agenții de poliție s-a constatat că aspectele reclamate nu s-au confirmat. Astfel, ciobanul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 500 de lei, conform Ordonanței nr. 34/2008, art. 3, lit.e.

Reamintim cetățenilor că numărul unic pentru apeluri de urgență 112 trebuie apelat doar dacă se află într-o situație de urgență sau dacă au motive să creadă că cineva se află într-o situație de urgență.

O situație de urgență reprezintă orice situație în care sunt amenințate sau periclitate viața, proprietatea și/sau mediul, fiind necesară asistența imediată a poliției, pompierilor, ambulanței și/sau jandarmilor.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, conform Ordonanței de urgență nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.

M. MEILĂ