CinEd organizează proiecții de filme, pentru elevii din Alexandria

Peste 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Alexandria și liceeni din Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat”, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național „Al.D.Ghica” și Liceul Teoretic „Constantin Noica” din municipiul reședință de județ sunt așteptați, în perioada 2-9 aprilie 2017, la trei proiecții de filme, acțiune organizată de CinED România.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman și Primăria Municipiului Alexandria, cele trei proiecții având loc la Cinema Alexandria, din incinta Casei de Cultură.

Două filme vor fi proiectate în trei zile, la fiecare dintre proiecții fiind așteptați peste 70 de elevi.

Unul dintre filme, Pierrot Le Fou/Pierrot Nebunul (Franța, 1965) în regia lui Jean-Luc Godard va fi proiectat pe 2 și 9 aprilie, iar cel de-al doilea film, Uma Pedra no Bolso/Un sâmbure de îndoială (Portugalia, 1988) semnat de Joaquim Pinto, va putea fi vizionat pe 8 aprilie.

Filmele vor fi proiectate în intervalul orar 13:00 – 16:00 și vor fi urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu critici de film.

Primul film îl are în centrul acțiunii pe Ferdinand Griffon – zis și Pierrot Nebunul – un tată și soț care descoperă, după o dezolantă serată mondenă la socrii săi, că femeia angajată ca baby-sitter e fosta sa iubită, Marianne Renoir. După o noapte petrecută împreună, cei doi hotărăsc să plece spre sudul Franței, într-o călătorie deloc banală, din care nu lipsesc traficul de arme, comploturile politice, urmăririle, dar nici pauzele bucolice. Filmul, unul din cele 10 lungmetraje ale catalogului CinEd 2017, este destinat elevilor de liceu. Discuțiile de după proiecție vor fi coordonate de criticii de film Gabriela Filippi (2 aprilie) și Oana Ghera (9 aprilie).

Proiecția din 8 aprilie este dedicată elevilor din ciclul gimnazial și spune povestea lui Miguel, un băiat de 12 ani, pedepsit pentru lipsa de interes cu care tratează școala. Băiatul trebuie să rămână la pensiunea mătuşii sale pe durata întregii vacanţe. După câteva zile de plictiseală, începe să se împrietenească cu ceilalţi locuitori şi vizitatori ai pensiunii, dar și cu servitoarea Luisa și cu João, pescarul.Sosirea doctorului Fernando tulbură viaţa liniştită a locului şi îl face pe Miguel să-şi schimbe perspectiva asupra lucrurilor.

După film, elevii vor putea discuta despre mesajele și concluziile producției portugheze cu criticul de film Oana Ghera.

În luna februarie 2017, circa 40 de profesori din județul Teleorman au participat la formarea organizată de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Asociația T.E.T. Alexandria.

Programul CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele din catalogul propus, în școli și în afara lor, astfel încât aceștia să poată deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

Filmele şi dosarele pedagogice aferente vor fi online şi vor putea fi accesate gratuit de oricine se înscrie pe platforma CinEd.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociația Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

M. MEILĂ