Cine va fi viitorul președinte

În general, în alte țări, candidaturile la președinția statului sunt anunțate cu mult timp înainte de data alegerilor prezidențiale, numai la noi nu. În afară de Partidul Național Liberal care a anunțat deja că îl va susține tot pe actualul președinte, Klaus Werner Iohannis, restul formațiunilor politice par a dormita într-o somnolență demnă de milă, chiar dacă mai sunt partide care și-ar nominaliza președinții pe post de prezidențiabili. Este posibil totuși, ca anul viitor să avem o inflație de candidaturi pentru Palatul Cotroceni.

Doar Partidul Social Democrat se pare că nu va avea propriul candidat, în ciuda faptului că în decembrie 2016 a câștigat alegerile parlamentare, alături de Alianța Liberalilor și Democraților. Decepția președintelui PSD, Liviu Nicolae Dragnea, că nu a reușit să ajungă premier, în ciuda faptului că formațiunea sa politică a câștigat alegerile parlamentare, este nelimitată, din cauza faptului că o lege interzice condamnaților penali să ocupe un post în Guvern, este fără margini. Dar ar putea candida anul viitor la președinție; mulți dintre teleormăneni, și chiar și dintre parlamentarii social democrați și-l doresc pe Dragnea președintele țării, dar Dragnea se pare că se codește să candideze, sau să-și anunțe candidatura la alegerile prezidențiale. Ori este conștient de faptul că va pierde alegerile, ori se gândește că dacă va pierde alegerile prezidențiale va pierde și șefia partidului, ori se gândește ca PSD-ul să-l susțină pe Călin Anton Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, președinte al Senatului României, astăzi al doilea om în stat, după Klaus Werner Iohannis. Social democrații din teritoriu, și mai ales cei teleormăneni, nu ar accepta un astfel de lucru, în momentul de față ei fiind cel mai mare partid. Dintre teleormăneni poate doar deputatului Calotă Ică Florică să îi convină ca Tăriceanu să fie președintele României, dar la alegeri, pesediștii teleormăneni nu-l vor susție pe Tăriceanu; ei și-ar dori propriul candidat.

În primul tur al alegerilor prezidențiale de la anul se vor afla cu siguranță Klaus Werner Iohannis, Călin Anton Popescu Tăriceanu, Victor Viorel Ponta, Dacian Cioloș, dar și alții; în turul doi vor intra Iohannis și Tăriceanu, iar Klaus Werner Iohannis se pare că are cele mai mari șanse.

Ioan DUMITRESCU