Cine plătește lăutarii comandă muzica

De regulă cine plătește lăutarii, comandă și muzica, dar asta nu doar pentru că este bogat, ci și ca să fie lăudat, evidențiat, remarcat, eventual adulat. Institutele de sondaj din asta trăiesc, și nu din curiozitatea de a afla care este percepția reală a publicului vizavi de actuala clasă politică. Institutul de sondare a opiniei publice IMAS a primit de la Uniunea Salvați România două solicitări în ultimele două luni, octombrie și noiembrie, solicitarea de realizare a unor sondaje vizavi de intenția de vot a românilor, ca și când anul acesta ar avea loc vreo alegere.

Rezultatele par a fi spectaculoase, dacă ar fi și reale. Astfel la intenția de vot, în luna octombrie Partidul Social Democrat, condus de Liviu Nicolae Dragnea, se află tot pe primul loc, dar numai cu 27,6 procente, față de luna noiembrie, când aduna doar 24,6 procente. Pe de o parte pare a fi adevărat: puterea erodează, mai ales că în 2016 PSD a câștigat alegerile cu aproape 50 de procente, dar și astfel de rezultate par a fi incredibile. Pe locul doi la intenția de vot s-ar afla tot Partidul Național Liberal, condus de Ludovic Orban, care în octombrie avea 21,9 %, iar în noiembrie aduna 23,3 procente. Urmează Uniunea Salvați România, condusă de Dan Barna, cu 13,1 procente în octombrie și cu 14,8 % în noiembrie. Alianța Liberalilor și Democraților, condusă de Călin Popescu Anton Tăriceanu, adună 10,6 procente în octombrie, și 11,7 % în noiembrie. Urmează paridul fostului premier apolitic, Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună, care are în octombrie 9,6 procente, iar în noiembrie 8,2 %. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, cu electoratul său stabil din județele Mureș, Covasna, Harghita, aveau în luna octombrie 4,7 %, iar în noiembrie 5,8 procente. Partidul Mișcarea Populară, care este în acest mandat partid parlamentar, nu ar mai trece pragul electoral de 5%, având în luna octombrie doar 4,1 %, iar în noiembrie doar 2,1%. Nici Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat nu stă foarte bine, având în octombrie 1,2 %, iar în noiembrie 2,4 %. Partidul România Mare avea în octombrie 1,6 % și în noiembrie 2,4 %. Și Partidul România Unită, condus de Victor Viorel Ponta, stă foarte prost, având și în octombrie și în noiembrie doar 0,3 procente.

Ce relevă rezultatul sondajului de opinie referitor la intenția de vot a românilor, dacă săptămâna viitoare ar fi alegeri? Că unele partide cresc, altele scad, în intenția de vot, altele nu ar mai intra în Parlament. Dar până la alegerile de anul viitor, pentru Parlamentul Europei și pentru președinția României mai e cale lungă. Deocamdată românii sunt în așteptarea Crăciunului și a Anului Nou, a sărbătorilor de iarnă, care tare le sunt dragi românilor.

Ioan DUMITRESCU