Cine pierde, cine câștigă la rectificare

Este greu ”să împarți două paie la trei măgari”, și asta a constatat-o și Guvernul liberal condus de Victor Orban. Premierul poate acuza ”greaua moștenire”, dar totuși la sfârșitul lunii noiembrie 2019 a trebuit să taie bani de la unele ministere, dar și să dea mai mulți bani altor portofolii, cu toate că toți au nevoie de bani pentru desfășurarea corectă a activității guvernamentale, și banii oricum nu ajung niciodată.

Cu un deficit bugetar care crește la 4,3 %, ministrul de Finanțe a publicat proiectul Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetară. Astfel ministerele care câștigă bani la rectificarea bugetară sunt: Ministerul Muncii care primește în plus 3.982,3 milioane lei; Ministerul Sănătății care primește cu 2.898,9 milioane lei în plus; Ministerul Dezvoltării Regionale primește în plus 1.763,7 milioane lei; Ministerul de Finanțe primește în plus 388,3 milioane lei; chiar și Ministerul pentru Mediul de Afaceri primește ceva în plus, adică 299 milioane lei.

Sunt însă și ministere care pierd, care primesc mai puțini bani. Astfel la rectificarea bugetară Ministerul Educației, care este prioritară pentru actuala conducere, primește mai puțin cu 2.080 milioane lei, reprezentând în principal economii la proiectele cu finanțare externă nerambursabilă; și Ministerul Transporturilor primește mai puțini bani, respectiv 1.084,2 milioane lei; Ministerul Agriculturii primește mai puțin cu 1,.065,9 milioane lei; Ministerul Fondurilor Europene primește mai puțin cu 302,3 milioane lei; Ministerul Comunicațiilor primește mai puțin cu 110,9 milioane lei; chiar și Secretariatul General al Guvernului primește mai puțin cu 227,5 milioane lei.

Dacă ministerele care au pierdut bani la rectificarea bugetară sunt nemulțumite, este normal, fiindcă sunt portofolii ministeriale care au primit bani în plus, și tot sunt nemulțumite, fiindcă banii nu ajung niciodată, iar ca să faci performanță la un minister îți trebuie bani. Dar e greu să gestionezi sărăcia. Colectarea banilor la bugetul de stat trebuie accelerată. Trebuiesc înlăturate cheltuielile ineficiente. Trebuiesc accesate cât mai multe fonduri europene nerambursabile. Trebuie strânsă punga risipei în unele domenii. Trebuie oprită corupția. Trebuie crescută rentabilitatea și eficiența în fiecare domeniu. Trebuie luat de la fiecare după posibilități, și trebuie reanalizat principiul ”fiecăruia după necesități”.

Ioan DUMITRESCU