Chinezii au venit cu banii, teleormănenii nu au însă ce să le vândă!
Chinezii vor să cumpere anual câteva milioane de porci, oi şi vite de lapte şi carne din fermele româneşti. Şi vor să achiziţioneze astfel de animale din România nu datorită faptului că le-ar fi lipsit astfel de oferte din ţările cu o zootehnie foarte bine dezvoltată, în alegerea ţării noastre ca partener într-o astfel de afacere un factor decisiv constituindu-l prietenia recunoscută dintre popoarele român şi chinez. Pentru ca un astfel de interes să se îndeplinească, zilele trecute o amplă delegaţie de oameni de afaceri chinezi, în frunte cu premierul Chinei, Li Kegiang, s-a deplasat în România.
În timpul vizitei, au fost anunţate obiectul şi valoarea contractelor încheiate de către chinezi cu partenerii din România, între acestea aflându-se şi achiziţionarea de către chinezi a circa 400.000 de vaci de lapte şi taurine pentru reproducţie şi abatorizare. Conform comunicatelor emise de către oficialităţile române, achiziţia de vaci de lapte şi taurine de reproducţie şi pentru abatorizare se va face de la fermierii din Ardeal, zonă a ţării unde investitorii în agricultură au înţeles că zootehnia le poate aduce venituri dintre cele mai mari. Din păcate, fermierii teleormăneni au renunţat de mult la preocuparea de a creşte animale în ferme specializate, zootehnia presupunând o activitate permanentă, timp de 360 de zile pe an, zi şi noapte, la foc continuu, cum se spune. Zootehnia implică mari cheltuieli în ceea ce priveşte asigurarea hranei pentru animale, a stării de sănătate a acestora, energiei electrice, a cheltuielilor cu forţa de muncă, a taxelor şi impozitelor impuse de către stat pentru construcţiile zootehnice şi pentru efectivele de animale. În consecinţă, nefiind crescători de animale, la această dată fermierii din Teleorman nu au ce să le ofere chinezilor, deşi valuta forte, exprimată în euro şi dolari, ar fi fost mai mult decât bine venită!
În Teleorman, la această dată, efectivele crescute sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani. Concret, îndeosebi în gospodăriile populaţiei, se află doar 35.186 bovine, 174.193 porcine, 143.478 ovine, animalele ce ar fi putut fi vândute fiind foarte puţine, mai ales în cazul chinezilor, care sunt interesaţi să achiziţioneze nu mai puţin de 3 milioane de porci vii, 3 milioane de oi şi câteva zeci de mii de vaci de lapte şi de reproducţie.
Chinezii, după ce au investit câteva miliarde de euro în dezvoltarea agriculturii din unele din ţările din America latină şi Ucraina, au întins o mână prietenească şi României. Numai că România, şi implicit Teleormanul, nu are la această dată, pur şi simplu, ce vinde!
George ZAVERA