China va importa masiv carne din România – Dintr-o astfel de afacere, Teleormanul se va alege cu praful de pe tobă!

În cel mai scurt timp, producătorii şi agenţii economici români interesaţi de valorificarea cărnii de porc şi de taurine vii pe piaţa chineză vor putea începe exporturile în această ţară, protocoalele finale dintre autorităţile române şi chineze referitoare la exporturi urmând a fi parafate cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-29 noiembrie 2013. La acest forum delegaţia oamenilor de afaceri chinezi va fi condusă de însăşi premierul chinez, Li Keqiang.
“Odată cu semnarea documentelor pot începe exporturile, dacă agenţii economici din România şi China şi-au armonizat condiţiile de export, respectiv tarifele şi cantităţile. Noi am armonizat certificatele, care de două săptămâni au fost deja expediate, respectiv câte 90 de certificate pentru fiecare tip de export, în fiecare punct de intrare în China. Noi le-am comunicat şi colegilor din ţară modelul de certificat de export, ca să aibă cunoştinţă în cazul în care un agent economic din judeţul respectiv va face export în China”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. Potrivit spuselor preşedintelui ANSVSA, până la finele acestui an vor fi armonizate şi certificatele pentru exporturile de preparate din carne de porc, din carne de vită, din lapte şi produse din carne de pasăre. “Cred că până la sfârşitul anului o să armonizăm protocolul şi certificatul de export pentru preparatele din carne de porc, pentru că noi le-am trimis deja colegilor din China. Cert este că se doreşte ca din România să fie importate absolut toate produsele din origine animală. Şi aici vorbim şi de carne de vită, de produse din carne de vită, de produse din carne de pasăre, de lapte şi produse lactate, carne de oaie, miere, vin sau furaje”, a adăugat Mănăstireanu.
Oportunităţi în ceea ce priveşte exportul de carne de porc au venit şi din partea ţărilor occidentale, de la Bruxelles ridicându-se restricţiile impuse României în anul 2009 la exportul cărnii de porc datorită existenţei la acea dată în fermele producătorilor din ţara noastră a focarelor de pestă porcină.
Din păcate, liberalizarea exporturilor de carne din România către China şi ţările membre ale Uniunii Europene nu au nicio importanţă pentru judeţul nostru, pentru că pur şi simplu teleormănenii nu au ce exporta. După marea bulibăşeală din decembrie 1989, când s-a trecut samavolnic la fărâmiţarea suprafeţelor compacte de teren arabil şi la distrugerea sistematică a complexelor zootehnice de stat şi cooperatiste, în Teleorman au mai rămas atât de puţine ferme zootehnice încât nu se mai produce carne nici cel puţin pentru a acoperi consumul local, darmite să mai şi exportăm. Cu excepţia Complexului de porci de la Salcia, au fost distruse, cu bună ştiinţă, toate unităţile de creştere şi îngrăşare a porcilor, astfel de asociaţii economice intercooperatiste existând înainte de fatidicul an 1989 la Alexandria, Smârdioasa, Scrioaştea, Bujoru, Lisa, Lunca şi Zimnicea, acestora adăugându-se alte 50 de ferme de creştere a porcilor în cadrul fostelor unităţi agricole de stat şi cooperatiste. Unităţi populate, pe o singură serie de creştere, de circa 220.000 de capete. Au dispărut totodată complexele (Asociaţii Economice Intercooperatiste) de creştere şi îngrăşare a taurinelor şi a vacilor de lapte de la Voievoda, Furculeşti, Piatra, Băduleasa, Crângeni, fermele de vaci de lapte şi carne de la fostele IAS-uri Alexandria. Zimnicea, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Dobroteşti (Zâmbreasca), dar şi fermele zootehnice din cele 137 de cooperative agricole. Se produceau câteva mii de tone de carne, care astăzi ar fi putut fi exportate, asigurându-se desigur mai întâi consumul intern, şansă unică pentru judeţul Teleorman de a ieşi din sărăcie, de a scăpa de ruşinea de a fi cel mai sărac judeţ al României. Şansă, din nefericire, ratată, şi asta datorită faptului că în ultimii 23 de ani toate partidele aflate vremelnic la guvernare n-au fost în stare să adopte legi prin care să stimuleze dezvoltarea fermelor agricole vegetale şi animaliere, singura lor preocupare fiind aceea de a rămâne o perioadă cât mai îndelungată la conducerea ţării.

George ZAVERA

Despre autor