Centenarul Primului Război Mondial, marcat la Alexandria

La împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la monumentul din faţa Palatului Administrativ al Judeţului Teleorman a avut loc ieri, 26 august 2016, începând cu ora 10:00, activitatea de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, parte din Programul naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, aprobat prin H.G. 821/2015, cu completările ulterioare.

Evenimentul de la Alexandria a fost organizat de Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului.

După oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, a urmat păstrarea unui moment de reculegere, rostirea solemnă a listei cu numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial, intonarea Imnului Eroilor, depunerea de flori și aprinderea de lumânări sau candele.

Printre reprezentanții autorităților publice județene și locale, prezenți la manifestare, care au rostit numele a 300 de eroi care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri, amintim: Alexandru Ceciu – subprefectul județului Teleorman; Ioan Augustin – viceprimarul municipiului Alexandria, col. Sorinel Sandu – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență A.D. Ghica Teleorman, colonel Tîrlie Radian-Laurenţiu – inspector şef în cadrul IJJ Teleorman, Valentin Dumitrașcu – inspector-șef al IPJ Teleorman, Nicolae Puchiu – preşedintele Filialei Judeţene a Veteranilor de Război Teleorman.

centenar

Ceremonia de la Alexandria s-a încheiat cu depunerea de flori și aprinderea de lumânări și candele de către reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, filialelor partidelor politice, grupurilor parlamentare, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, operatorilor economici, instituţiilor de învăţământ, sindicatelor şi organizaţiilor nonguvernamentale, filialelor veteranilor de război, filialei cadrelor militare în rezervă şi în retragere, revoluţionarilor.

M. MEILĂ