Ceață, lapoviță și ploaie! Șoferii trebuie să circule cu prudență

Carosabilul umed şi ceaţa sunt adevărate pericole pentru şoferi. Teama şoferilor pentru aceste condiţii meteorologice este justificată dacă stăm să ne uităm în statisticile poliţiei care spun că în aceste perioade se petrec cele mai multe accidente rutiere. Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, angajaţii poliţiei rutiere recomandă şoferilor câteva măsuri în caz de ceaţă.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. În aceste condiţii este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător. Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare.

Nu în ultimul rând conducătorii de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia de a purta echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.

C. DUMITRACHE