Ce se întâmplă cu pensiile

Pensiile au crescut la 1 septembrie anul trecut, și multă lume, mai ales cei de vârsta a treia se întreabă cu cât vor crește anul acesta. În ultimii ani sistemul de pensii a fost foarte des în atenția publicului și a specialiștilor. În acest context Institutul de Statistică a prezentat o serie de date privind pensile de stat în trimestrul al treilea al anului trecut.

Prima observație, de loc surprinzătoare, este că pensiile au crescut. În comparație cu trimestrul trei al anului trecut, pensia medie a crescut cu 16 %. Și pentru a avea o imagine oferită și de un indicator calitativ, să spunem că raportul dintre indicele pensiei medii și indicele prețurilor de consum este de 104 %, ceea ce înseamnă că pensile au crescut cu 4 % mai mult decât prețurile.

Indicatorul este important pentru că, pe de o parte, arată dacă o creștere a nivelului pensiei este însoțită și de o creștere a nivelului de trai, iar pe de altă parte oferă o imagine statistică asupra unei teme totdeauna controversate și anume senzația consumatorului că prețurile cresc mai mult și mai repede decât cresc pensiile.

Pentru datele din trimestrul al treilea, impresia nu se adeverește. În ceea ce privește nivelul pensiei, datele statistice trebuie analizate. Astfel pensia lunară este de 1.505 , iar pensia medie de asigurări de sociale a fost de 11.454 lei. Aici avem o ciudățenie, în sensul că pensia medie include și pensiile plătite de casele sectoriale, adică ale militarilor, ale pensionarilor din serviciile speciale sau ale avocaților. Diferența este foarte mică, de numai 51 lei între pensile bazate pe contributivitate și așa numitele pensii speciale sau de serviciu, așa cum le numește legea. Dacă privim această diferență minoră am putea spune că tema pensiilor speciale nu există, că pensiile imense care apar în presă nu sunt decât niște excepții. Este greu de crezut că lucrurile stau în felul acesta, adică diferența dintre pensia medie a pensionarilor speciali și cea a celor care nu au beneficiat de prevederi legale speciale să fie de numai 51 de lei.

Cert este că și pentru pensionarul din agricultură sau cu pensia minimă pe economie și beneficiarul de pensie specială, și pâinea, și kilowatul, și medicamentele au același preț. Și mai sunt voci care afirmă că pensiile nu ar trebui mărite procentual, fiindcă atunci decalajul dintre cea mai mică pensie și ceamai mare, se accentuează.

Ioan DUMITRESCU