Ce nu vor miniştrii, impun ziariştii

Fosta cântăreaţă care nu mai poate să respire dacă nu este conectată permanent la un aparat de oxigen a primit finanţarea de 120.000 euro pentru a face transplantul la o clinică din Viena.
Cazul dramatic al teleormănencei este aproape de rezolvare după ce presa a relatat despre suferinţa ei.
Mihaela Moale, o fostă cântăreaţă din Zimnicea abia rezistă dacă deconectează pentru câteva secunde butelia de oxigen mobilă, deşi în urmă cu doar câţiva ani era un om perfect normal care reuşea să înveselească ore în şir sute de persoane la chefuri, nunţi, botezuri.
Femeia s-a îmbolnăvit de o boală nemiloasă care îi atrofiază plămânii. Fără aparatul de oxigen n-ar putea să trăiască mai mult de 3 minute.
”Folosesc aparatul tot timpul. Nu pot mânca, obosesc şi când mănânc, şi când respir. Respir cu 18 la sută, plămânii mei atât mai respiră”, spune Mihaela Moale.
Din fericire, boala de care suferă aceasta, limfangioleiomiomatoză (afecţiune difuză a plămânilor, ce afectează femeia tânără. Foarte rară, limfangioleiomiomatoza nu are o cauză anume şi se traduce printr-o gâfâială) se poate remedia printr-un transplant la o clinică din Viena. Din păcate, pentru această operaţie este nevoie de 120.000 euro, bani pe care femeia nu-i are şi pentru care a apelat la ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman. Cum nici şefii acestei instituţii nu dispun de sume aşa de mari s-a cerut finanţare din partea Ministerului Sănătăţii.
Aceştia n-au considerat cazul ca fiind prioritar. Cel puţin până acum când subiectul a explodat în presa centrală, iar cei din Ministerul Sănătăţii au ”scormonit” în buget şi au găsit fondurile necesare pentru această operaţie.
”Direcţia de Sănătate Publică Teleorman informează că a fost aprobată finanţarea cu 120.000 euro + 4 la sută comisioane bancare a transplantului pulmonar bilateral, în cadrul clinicii din Austria, AKH Viena, pentru pacienta Moale Mihaela, care a fost diagnosticată cu Limfangioleiomiomatoză cu afectare severă pulmonară, Pneumotoraxuri bilaterale recurente şi Insuficienţă respiratorie cronică latentă”, se arată într-o informare a DSP Teleorman.

Claudiu DUMITRACHE