Ce am putea face noi

Noi, umilii alegători, am putea spune din când în când ”ajunge”. Dar oare putem? De multe ori ne întrebăm de ce nu vin toți românii la un ciclu electoral; oare de indolenți, de nepăsători, de mulțumiți, de satisfăcuți de actualii conducători, indiferent că sunt în legislativ sau în administrativ. Îi privim pe săracii parlamentari cum și-au votat imunitatea parlamentară, cum și-au votat pensile speciale, cum mai trec din când în când pe la noi pe acasă, prin teritoriu, cu mașini scumpe, iar acum îi vedem; majoritatea dintre ei având dosare penale, cum dau o lege a amnistiei și grațierii, în general pentru ei, pentru a-și feri pielea de pușcărie, unde nu vor cu nici un chip să ajungă. Ei, parlamentarii, indiferent că sunt de la putere sau din opoziție, se coalizează atunci când este vorba să câștige, să acumuleze valori, imunități, și se disociază atunci când este vorba de politică. În fapt, nu poți pune bază pe aleșii noștri, fiindcă atunci când fac o moțiune de cenzură, nici cei care au semnat lista nu mai vin la votare. Aleșii nostri zilele acestea se gândesc care mai de care pe unde să taie porcul, sau pe unde să mai meargă de Crăciun, de Anul Nou, sau de sfântul Ioan. Le plac chermezele aleșilor nostri, și le plac și festinele, indiferent dacă au rost, sunt motivate sau nu.

Ce am putea face noi împotriva parlamentarilor care par a fi împotriva noastră? Mai nimic; dacă îi mai vedem pe la noi, pe acasă, prin teritoriu, putem să le batem obrazul, dacă ei vor înțelege, sau, peste doi ani, la viitoarele alegeri parlamentare să fim mai atenți. Nu trebuie să votăm senatori și deputați care să dea legi în favoarea lor, și nu trebuie să punem în fruntea țării infractori, delincvenți, penali sau suspecți de fraude.

Ce am putea face noi? Să deschidem ochii, să avem o educație politică, să știm ce ne trebuie, să știm unde vrem să ajungem. Visurile sunt frumoase, dar dacă sunt irealizabile sunt degeaba. Iar noi, nu trebuie să facem nimic degeaba, fiindcă viața asta are un rost, și mai ales e scurtă. Degeaba ne văităm acum de gripă aviară, de pestă porcină, de stafilococul auriu, de viruși, bacilli, microbi care colcăie și viermuiesc prin spitale; de vină suntem noi, la fel cum suntem de vină și de aleși; doar noi suntem de vină!

Ioan DUMITRESCU