CCR și pensiile

Curtea Constituțională a României contribuie la întreținerea unei confuzii: este sau nu constituțională majorarea pensiilor cu 40 %? Cei nouă judecători ai Curții Constituționale au dat dreptate Guvernului în disputa cu fosta guvernare a PSD în legătură cu majorarea pensiilor.

Judecătorii CCR s-au reunit miercuri pentru a discuta o sesizare a Guvernului care a cerut CCR să declare neconstituțională modificarea făcută de PSD, prin care majorarea pensiilor să fie de 40 %. În decizia Curții se arată că judecătorii au admis sesizarea Guvernului și au stabilit că majorarea făcută de Parlament este neconstituțională. Informații pe surse, atât din timpul ședinței, cât și după deciziaCurții, arată însă confuzia de la CCR. Imediat după ședința Curții, informațiile transmise din interiorul CCR arătau că judecătorii au decis că majorarea pensiilor cu 40 % este constituțională, adică Parlamentul a avut dreptate, și Guvernul a sesizat degeaba CCR. În realitate comunicatul transmis de CCR arată altceva.

”Cu unanimitate de voturi a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile articolului 1 la legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la rectificarea unor acte normative”.

Despre legea pensiilor ajunsă la Curtea Constituțională a României, fostul deputat social-democrat de Teleorman, pensionarul Petre Cioabă, ajuns parlamentar în mandatul trecut de pe lista supleanților, după ce Liviu Nicolae Dragnea a fost arestat, afirmă că majorarea măririi pensiilor cu 40 % a fost votată de Parlament, iar actuala putere PNL-USR PLUS-UDMR trebuie să o pună în aplicare, să mărească pensiile românilor cu 40 %, mai ales acum în vreme de pandemie.

Ioan DUMITRESCU