CCR respinge referendumul

Referitor la decizia Curții Constituționale a României de a declara neconstituțională modificarea Constituției României, senatorul Eugen Pârvulescu, președintele Organizației județene Teleorman a Partidului Național Liberal, a declarat că această hotărâre este pur politică. Senatorul Eugen Pârvulescu susține că în fapt Curtea Constituțională este manipulată de Partidul Social Democrat care și-a impus cinci judecători din cei nouă la Curte. Eugen Pârvulescu consideră că CCR nu mai este a poporului, ci a PSD-ului.

Joi, 18 iulie 2019, Curtea Constituțională a României a respins inițiativele de revizuire a Constituției României privitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție, pe motiv că încalcă limitele revizuirii. Inițiativele fuseseră depuse în urma referendumului din 26 mai 2019 inițiat de președintele Klaus Werner Iohannis.

Judecătorii au decis cu unanimitate de voturi că propunerile referitoare la interdicția amnistiei și grațierea corupților încalcă limitele revizuirii Constituției. Aceștia susțin că ”exceptarea infracțiunilor de corupție de la grațiere sau amnistie este neconstituțională”. Nu poți separa un grup de infracțiuni prin Constituție. O poți face prin lege, dar nu prin Constituție pentru că se încalcă limitele revizuirii, se încalcă principiul egalității în drepturi”.

Celelalte prevederi ale initiativei de revizuire a Constituției, respective interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul Justiției și oferirea posibilității și altor instituții de a ataca ordonanțele de urgență ale Guvernului la Curtea Constituțională a României au primit undă verde de la Curte.

Proiectul comun PNL-USR de revizuire a Constituției vizează implementarea în legea fundamentală a rezultatelor referendumului din 26 mai 2019 și prevede concret introducerea interdicției pentru persoanele condamnate definitiv să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, interzicerea adoptării OUG-urilor în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la Curtea Constituțională a României ordonanțele de urgență, prin conferirea acestui drept președintelui României, Parlamentului și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La rândul lor și parlamentarii PSD și ALDE au depus și ei în Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituției în care se specifică ”fără penali în funcții publice”.

Ioan DUMITRESCU