”Cazul atipic” de pestă porcină africană de la Slobozia Mândra, discutat în şedinţă extraordinară a CJSU Teleorman

”Avem destule suspiciuni și e greu să stabilim dacă este un focar primar în județ”

Ca urmare a suspiciunii de pestă porcină africană apărută pe raza județului nostru, în localitatea Slobozia Mândra, ieri, 17 octombrie 218, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință extraordinară, în cadrul căreia au fost aprobate măsurile privind combaterea Pestei Porcine Africane pe raza localităţii Slobozia Mândra.

Mai multe detalii despre cazul de pestă porcină africană apărută pe raza localității Slobozoa Mândra au oferite de Iulian Inaculescu, director executiv al DSVSA Teleorman.

”În data de 28 sept 2018, Primăria din localitatea Solobozia Mândra ne-a informat despre existența a două cadavre în pădurea de pe raza localității, un cadavru al unui porc de aprox. 150 kg și resturi de la un cadavru de aprox 34 kg”.

Echipele din cadrul DSVSA s-au deplasat la faţa locului, unde s-a constatat existența a două cadavre de porci domestici, un cadavru integru și resturi din al doilea cadavru. Au fost prelevate probe din ambele cadavre, după care s-a procedat la dezinfecția locului, a cadavrelor, la dezinfecția gropii, îngroparea cadavrelor, operațiunea finalizându-se cu altă dezinfecție posibilă a zonei infectate, a utilajului folosit la îngropare și a personalului prezent. În urma analizelor de laborator, a fost confirmat virusul pestei porcine africane la resturile cadavrului de porc.

Pentru că situația a fost una suspectă, în zonă neînregistrându-se niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la niciun animal, a fost anunțată Poliția pentru a se face cercetări în urma cărora să se stabilească ”cine a abandanonat cele două cadavre în zona respectivă”, a spus Iulian Ianculescu.

Directorul executiv al DSVSA Teleorman a precizat că ”în aceste condiții este foarte greu să stabilim dacă este un focar primar de PPA în Teleorman. Avem destule suspiciuni și nu aplicăm decât regulile generale așa cum o cere și manualul operativ”.

Una dintre măsurile preventive este aceea de a se institui filtre rutiere, nu de dezinfecție, ci de control al mașinilor care transportă animale vii, în special porci, în zona respectivă.

Ionel Ianculescu a mai precizat că, la ora actuală, conform statisticilor DSVSA Teleorman și a datelor existente în sistemul de identificare, în localitatea Brâncoveanca sunt 109 porci vii, iar în Slobozia Mândra, 214 porci.

”Dar astăzi (n.r. ieri, 17 octombrie), după ce echipele vor veni din teren, vom avea efectivul total de animale din cele două sate aflate în zona de protecție”, a spus Ionel Ianculescu .

”Nu se va trece la uciderea prevenitvă a animalelor”

Directorul executiv al DSVSA Teleorman a precizat că până în prezent nu au fost sesizate cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la porci în județul Teleorman, astfel că, nu se va trece la uciderea preventivă a animalelor.

”Continuăm cu acțiunile de supraveghere până la 40 de zile. În caz că nu mai apare niciun caz de îmbolnăvire în județul Teleorman, sper să-l închidem și să rămânem în acest stadiu. Este un caz aproape similar cu cel înregistrat în judeţul Sălaj, unde și ei au avut un porc mistreț bolnav”.

Pe această cale, autoritățile competente informează populația județului Teleorman că nu trebuie să se alarmeze cu privire la apariția pestei porcine africane în județ, atâta timp cât, la 15 zile de la descoperirea celor două cadavre, perioada maximă de incubație a virsului, în zona respectivă nu a mai fost depistat niciun mistreț și niciun porc mort în raza de protecție și n-a mai fost sesizat niciun caz de îmbolnăvire la animale.

M. MEILĂ